Rośnie produkcja mięsa w zakładach mięsnych
Po dziewięciu miesiącach br. zanotowano wzrost produkcji mięsa wieprzowego oraz drobiowego w zakładach zatrudniających 50 i więcej osób. Niższa była z kolei produkcja wołowiny i cielęciny - piszą w komentarzu eksperci BZ WBK.
Z danych GUS wynika, że w analizowanych miesiącach ubój trzody chlewnej wyniósł 902 tys. t i był o 6% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W przypadku bydła i cielęciny zanotowano 5-procentowy spadek, do poziomu 139 tys. t. Konsekwencją większej produkcji mięsa wieprzowego była zwyżka produkcji tłuszczów zwierzęcych jadalnych. Produkcja tego asortymentu wyniosła 83 tys. t i była o 13% wyższa niż rok wcześniej.
Z danych GUS wynika, że utrzymuje się wysokie tempo rozwoju produkcji mięsa drobiowego. W zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wyprodukowano łącznie 1826 tys. t drobiu - o 17% więcej w relacji rocznej.
Po stronie przetworów zanotowano wzrost produkcji wędlin (o 10 % r/r). Zwiększyła się też produkcja konserw wieprzowych i wołowych zaś zmalała konserw drobiowych.
Pomimo wzrostu produkcji mięsa wieprzowego, zapasy mięsa surowego w czerwcu br. były o 5% niższe niż rok wcześniej, wynosząc 20,5 tys. t. Znacząco zmniejszyły się zapasy tłuszczów zwierzęcych. Głównym powodem jest zwiększony popyt na rynku światowym. Z kolei wzrosły zapasy mięsa drobiowego. W czerwcu br. wyniosły 41 tys. t i były o 9% wyższe w relacji rocznej.
Źródło: BZ WBK
1