Smithfield Foods może przejąć zakłady Pini Polska, Hamburger Pini i Royal Chicken
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał pod koniec kwietnia zgodę na przejęcie przez Smithfield Foods, Inc., do której należy w Polsce grupa Animex kontroli nad spółkami Pini Polska, Hamburger Pini oraz Royal Chicken.
Warto przypomnieć, że wniosek o zgodę na transakcję wpłynął do UOKiK pod koniec marca br. Tak szybka zgoda urzędu oznacza, że organ nie miał żadnych wątpliwości dotyczących konsekwencji tej koncentracji dla sektora mięsnego w Polsce. Zgoda UOKIK na przejęcie trzech spółek Pini Polska przez Smithfield Foods oznacza, że na polskim rynku powstanie największa grupa związana z przetwórstwem i produkcją mięsa, a jednocześnie największa firma w sektorze spożywczym. Wartość sprzedaży spółki Animex po przejęciu spółek z grupy Pini znacznie przekroczy 5 mld zł.
Działalność operacyjna przejętych spółek polega na prowadzeniu dwóch zakładów przetwórczych działających na rynku porcjowanego i paczkowanego świeżego mięsa wieprzowego oraz na rynku przetworzonych produktów mięsnych.
28 marca br., Grupa Smithfield podpisała niewiążący list intencyjny w sprawie zakupu należących do Grupy Pini dwóch zakładów przetwórstwa mięsa (spółek Pini Polska i Hamburger Pini) oraz spółki Royal Chicken zajmującej się projektem inwestycji w nowy zakład. Smithfield jest właścicielem Animex Foods, jednego z największych producentów żywności w Polsce specjalizującego się w produkcji mięsa i wyrobów mięsnych.
Pini Polska i Hamburger Pini to dwa niedawno uruchomione zakłady, wyposażone w nowoczesne urządzenia i linie technologiczne do produkcji wysokiej jakości wyrobów mięsnych.
„Zakup zakładów należących do Grupy Pini, wzmocni kolejne ogniwa będące ważnym elementem w rozwiniętym przez Smithfielda łańcuchu pionowej integracji. Zwiększy zarazem możliwości produkcyjne i eksportowe firmy Animex, wobec rosnącego wśród polskich i zagranicznych konsumentów popytu na wyroby firmy – poinformował w marcu Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Grupy Animex.
Najważniejsze rynki dla Grupy Smithfield to rynek produkcji świeżego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych. Nabycie umocni pionowo zintegrowany łańcuch dostaw w grupie Smithfield w Polsce. Pozwoli to również na zwiększenie zdolności produkcyjnych w zakresie przetwórstwa mięsnego, w celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania klientów polskich i zagranicznych na wysokiej jakości przetworzone produkty mięsne.
Smithfield Polska to grupa firm specjalizująca się w produkcji żywności, przy zachowaniu kontroli całego procesu “od pola do stołu”. Właścicielem Smithfield Polska jest Smithfield Foods Inc będący niezależnym oddziałem WH Group. Smithfield Polska tworzą Animex Foods, Agri Plus i Agri Plus Pasze. Smithfield zatrudnia w Polsce ponad 9000 pracowników I współpracuje bezpośrednio z ponad 2300 polskimi hodowcami trzody chlewnej.