Spożycie cukru w napojach spada dzięki ... podatkowi
Jak informuje gazeta.pl podatek od cukru dodawanego do napojów przynosi efekty. Spada spożycie, a producenci starają się zmniejszać dodatek cukru do swoich wyrobów. Pozytywne wyniki odnotowano w Filadelfii, gdzie w lipcu ub.r. władze wprowadziły podatek w wysokości półtora centa za uncję.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
1 komentarz
-
05.10.2017
Podatek od cukru to temat bardzo szeroki. Myślę że to należy zacząć od syropu glukozowo fruktozowego, który powoduje niealkoholową mars kość wątroby, oraz rakotwórczego aspartanu(substancja słodząca). Mam nadzieję, że będzie to decyzja skonsultowana z niezależnymi specjalistami od żywienia człowieka.
3