Starbucks wyeliminuje plastikowe słomki do napojów. Firma zużywa ich 1 mld rocznie
Starbucks ogłosił, że wyeliminuje jednorazowe słomki do picia napojów ze wszystkich ponad 28 tys. własnych i franczyzowych kawiarni, zastępując je słomkami z materiału ulegającego biodegradacji lub wprowadzając do użycia nowy rodzaj wieczka, umożliwiający picie kawy bez słomki. W skali globalnej oznacza to eliminację ponad miliarda słomek rocznie.
Firma zaprojektowała i wyprodukowała wieczko nie wymagające słomki, które stosowane będzie w przypadku mrożonej kawey, herbaty i espresso. Jest ono wykorzystywane w ponad 8 tys. kawiarni w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie do serwowania niektórych napojów. Pilotażowo to rozwiązanie wprowadzane jest w kilku krajach Azji.
Firma będzie ponadto wykorzystywać słomki zrobione z materiałów alternatywnych, np. papieru lub nadającego się do kompostowania plastiku.
– Dla naszych partnerów i konsumentów będzie to znaczący krok w kierunku zrównoważonej gospodarki. Chcemy serwować naszym klientom kawę produkowaną zrównoważonymi metodami, w bardziej zrównoważony sposób – zapewnił Kevin Johnson, prezydent i prezes firmy Starbucks.
Wprowadzanie nowych rozwiązań rozpocznie się jesienią w Seattle i Vancouver, a w ciągu 2019 r. pojawią się one W całych Stanach i Kanadzie. Kolejne rynki to Francja, Holandia i Wielka Brytania.