13.11.2018 / 12:10
StoryEditor

TSUE: Smak produktu spożywczego nie jest chroniony prawem autorskim

(fot. Pixabay CC0)
Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego, nie może bowiem zostać zakwalifikowany jako „utwór” – tak wynika z wydanego 13 listopada 2018 r. orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.

TSUE wydał orzeczenie w związku ze sporem prawnym pomiędzy niderlandzkimi producentami serów.

„Heksenkaas” jest serem do smarowania z dodatkiem śmietany i ziół, stworzonym w ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

24.10.2025 / 15:18
StoryEditor
Shell dodaje do Shell Cafe sieć piekarni. Czy firma upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu?

Sieć stacji paliw Shell rozpoczyna strategiczne partnerstwo z piekarnio-kawiarnią Gorąco Polecam. Smaki z piekarni, znaną dotychczas z lokali miejskich. Współpraca ta, ma na celu rewolucję w jakości żywności dostępnej w trasie i wzmocnienie pozycji Shell w segmencie on-the-go (szybkie zakupy, wygoda, dostępność). Pierwsza wspólna lokalizacja wystartowała w Dalanówku (trasa S7 Gdańsk-Warszawa).

Nowa jakość gastronomii na stacjach paliw Shell

Pierwszy lokal Gorąco Polecam. Smaki z piekarni na stacji Shell został wyposażony w profesjonalny piec i lady chłodnicze, co z...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03.11.2025 / 11:36
StoryEditor
Sztuczna inteligencja to szansa dla marek własnych. W jaki sposób może zwiększyć ich sprzedaż?
AI przyspiesz rozwój marek własnych? (źródło: Shutterstock)

Jakość marek własnych coraz częściej nie odstaje od tej, którą oferują produkty brandowe, a jednocześnie są konkurencyjne cenowo. Co to oznacza dla producentów w sytuacji, gdy produkt będzie wybierał nie “żywy” konsument, a agent AI?

W czasie debaty podczas targów Future Private Labels Expo 2025 w Kielcach sprawę poruszył Marek Piątkowski, prezes firmy Bewa, specjalizującej się w produkcji napojów bezalko...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

07. listopad 2025 17:00