Tydzień ukraiński w Lidlu. Sieć oferuje m.in. pielmieni i bliny
Od poniedziałku 13 marca w Lidlu wystartował tydzień ukraiński. W ofercie znalazły się m.in. pielmieni, bliny i wareniki.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
2 komentarze
-
17.02.2023
Pielmieni pochodzą z Syberii i to z tej sprzed kolonizacji rosyjskiej
Słowo pielmieni pochodzi od „uszu chleba”. Nie wiadomo dokładnie, kiedy weszły one do kuchni tubylczych mieszkańców Syberii oraz kiedy po raz pierwszy pojawiły się w kuchni rosyjskiej. Jedna z teorii sugeruje, że pielmieni lub – w ogóle – nadziewane przegotowane w słonym wrzątku kluski pochodzące z Syberii, są uproszczoną wersją chińskich wonton lub húntún albo Bāomiàn – pierożków nadziewanych mieloną wieprzowiną, krewetkami lub ostrygami, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego, podawanych w zupach. Inni znawcy tematu sugerują, że pielmieni zostały przywiezione przez Mongołów na Syberię i w górskie regiony Uralu, gdzie zadomowiły się na dobre i skąd stopniowo rozprzestrzeniały się aż do Europy Wschodniej. A jak wskazują zagraniczne źródła wiedzy kulinarnej, pielmieni są podobne do mongolskiego buuz oraz chińskich jiaozi (lub kantońskich gaau). -
13.02.2023
pielmieni i bliny to dania kuchni rosyjskiej geniuszu
9