17.08.2020/11:47

W 2019 r. nadwyżka w polskim handlu zagranicznym żywnością przekroczyła 10 mld zł

W 2019 r. w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym. W strukturze wartości polskiego eksportu ogółem eksport produktów rolno-spożywczych stanowił podobnie jak przed rokiem 12,8 proc., a w wartości importu 8,4 proc. wobec 8,0 proc. w 2018 r. – raport GUS, „Rolnictwo w 2019 r.”

Jak podaje GUS w raporcie, wartość eksportu produktów rolno-spożywczych osiągnęła 31,4 mld EUR i była wyższa o 5,8 proc. niż przed rokiem, a wartość importu – 21,1 mld EUR – wyższa o 5,2 proc. Wymiana handlowa zamknęła się dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld EUR. Wolumen w obrotach handlu zagranicznego dla produktów rolno-spożywczych był większy o 3,5 proc. w porównaniu do 2018 r. W strukturze wartościowej eksportu dominowały (ponad 80 proc. udziału), podobnie jak w latach poprzednich, produkty przetworzone (w 2018 r. – 75,6 proc.).

Głównymi odbiorcami polskich produktów rolno-spożywczych były kraje UE z udziałem ok. 81 proc. wartościowo (25,6 mld EUR). Najważniejszym partnerem handlowym były nadal Niemcy (ponad 24 proc. udziału), które zakupiły produkty rolno- pożywcze za 7,6 mld EUR, tj. o ok. 5 proc. więcej niż w roku poprzednim. Ważnymi odbiorcami były również: Wielka Brytania (8,9 proc. udziału), Holandia (6,4 proc. udziału), Francja i Włochy (po 5,4 proc.) oraz Czechy (4,8 proc. udziału).

Eksport do krajów spoza UE osiągnął wartość 5,9 mld EUR wobec 5,2 mld EUR w 2018 r. Do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw wywieziono produkty o wartości 1,6 mld EUR, tj. o ok. 17 proc. większej niż w poprzednim roku. Ukraina kupiła produkty za ok. 600 mln EUR, Federacja Rosyjska za ok. 565 mln EUR a Białoruś za ok. 269 mln EUR. Do pozostałych krajów sprzedano produkty rolno-spożywcze za ok. 4,3 mld EUR (o ok. 12 proc. więcej). Do USA wywieziono produkty za ok. 551 mln EUR, do Arabii Saudyjskiej za ok. 302 mln EUR, do Izraela za ok. 245 mln EUR i do Chin za ok. 207 mln EUR.

W produkcji przetworzonych produktów rolnych Polska zajmowała w analizowanym roku znaczące miejsce w świecie: zagęszczonego soku jabłkowego (2 miejsce po Chinach), mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich – (3 miejsce po USA i Chinach) oraz 5 miejsce w produkcji mrożonych warzyw (wg szacunku IERiGŻ ok. 650 tys. ton). W UE Polska utrzymała się na 3 pozycji w produkcji mrożonych warzyw, po Belgii i Hiszpanii. Mrożonki miały dominującą pozycję w przetworach z udziałem ok. 53 proc.

Źródło: GUS, „Rolnictwo w 2019 r.”

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także