W 2022 na rynku czekolady będzie się liczył krótki skład, dobre naturalne surowce, brak ulepszaczy i sztucznych składników
Polacy rocznie zjadają nieco ponad pięć kg czekolady na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną, mleczną czekoladę, ale nie oznacza to, że nie poszukiwali nowych smaków i ciekawych rozwiązań. Na popularności zyskują tabliczki wegańskie, a także te produkcji ekologicznej. Dla wielu producentów - nie tylko czekolad, ale ogólnie słodyczy i produktów spożywczych - dbanie o środowisko w minionym roku stało się ważnym aspektem. Czy ten trend będzie się rozwijał także w 2022 roku? Czy wzrośnie cena czekolady? W jaki sposób producenci będą odpowiadać na coraz większe oczekiwania konsumentów?
Pozostało jeszcze 91% tekstu.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
2 komentarze
-
20.01.2022
Skoro - jak DEKLARUJĄ - konsumenci chętniej sięgają po czekoladę niz po batony, to dlaczego batonów jest o wiele wiecej w ofercie, sklepy przeznaczają dla nich o wiele więcej powierzchni sprzedażowej i batony, a nie czekolady, sa w ofercie sklepów convinence? Deklaracje w sondażach i ankietach to jedno, a rzeczywistość - zupełnie co innego.
-
20.01.2022
Prawidłowy skład czekolad brzmi: kakao, masło kakaowe, cukier, ew. wanilia i lecytyna. W czekoladach mlecznych jest jeszcze mleko. Jeśli skład czekolady zaczyna się od "masa kakaowa" - to NIE jest czekolada, lecz wyrób czekoladopodobny. Nie wiesz, co jest w tej masie, może być wszystko. Niestety, jakieś piętnaście lat temu pod ostrym naciskiem Wlk.Brytanii w Unii dopuszczono nazywanie wyrobów czekoladopodobnych nazwa "czekolada", GB w Unii nie ma, a bałagan został.
6