19.01.2022/17:39

W 2022 na rynku czekolady będzie się liczył krótki skład, dobre naturalne surowce, brak ulepszaczy i sztucznych składników

Polacy rocznie zjadają nieco ponad pięć kg czekolady na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną, mleczną czekoladę, ale nie oznacza to, że nie poszukiwali nowych smaków i ciekawych rozwiązań. Na popularności zyskują tabliczki wegańskie, a także te produkcji ekologicznej. Dla wielu producentów - nie tylko czekolad, ale ogólnie słodyczy i produktów spożywczych - dbanie o środowisko w minionym roku stało się ważnym aspektem. Czy ten trend będzie się rozwijał także w 2022 roku? Czy wzrośnie cena czekolady? W jaki sposób producenci będą odpowiadać na coraz większe oczekiwania konsumentów? 

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z bycia naszym Subskrybentem!

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 45 tys. materiałów dziennikarskich
  • Dostęp do wszystkich galerii zdjęć i materiałów wideo
  • Satysfakcję z przynależności do unikalnej społeczności ludzi ze świata handlu/FMCG skupionej wokół portalu wiadomoscihandlowe.pl - największego tego typu serwisu w Polsce
Dodaj komentarz

2 komentarze

  • zet 20.01.2022

    Skoro - jak DEKLARUJĄ - konsumenci chętniej sięgają po czekoladę niz po batony, to dlaczego batonów jest o wiele wiecej w ofercie, sklepy przeznaczają dla nich o wiele więcej powierzchni sprzedażowej i batony, a nie czekolady, sa w ofercie sklepów convinence? Deklaracje w sondażach i ankietach to jedno, a rzeczywistość - zupełnie co innego.

  • zet 20.01.2022

    Prawidłowy skład czekolad brzmi: kakao, masło kakaowe, cukier, ew. wanilia i lecytyna. W czekoladach mlecznych jest jeszcze mleko. Jeśli skład czekolady zaczyna się od "masa kakaowa" - to NIE jest czekolada, lecz wyrób czekoladopodobny. Nie wiesz, co jest w tej masie, może być wszystko. Niestety, jakieś piętnaście lat temu pod ostrym naciskiem Wlk.Brytanii w Unii dopuszczono nazywanie wyrobów czekoladopodobnych nazwa "czekolada", GB w Unii nie ma, a bałagan został.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także