W różnych regionach Polski różnice w cenach produktów spożywczych sięgają 80 proc.
Według najnowszych danych GUS na niektórych produktach różnica ceny między województwami może sięgać nawet 80 proc. – podaje money.pl.
Dane GUS pokazują, że mieszkańcy wschodniej i południowo-wschodniej Polski na zakupy spożywcze wydają znacznie mniej niż konsumenci z pozostałych części kraju. Najniższe średnie ceny produktów żywnościowych są na Podkarpaciu.
Money.pl przeanalizowało różnice w cenach koszyka 10 produktów: chleba, kaszy, wołowiny, szynki wieprzowej, polędwicy, filetów z morszczuka, marchwi, pomarańczy i cukru. Na Podkarpaciu klient zapłaci za takie zakupy ok. 139 zł, natomiast w województwie kujawsko-pomorskim już 156 złotych, czyli o 12 proc. więcej.
Zróżnicowanie w cenach najmocniej widać w przypadku pojedynczych produktów, chociażby kaszy jęczmiennej. Za 500-gramowe opakowanie w zachodniopomorskim według danych GUS trzeba zapłacić średnio 1,83 zł, tymczasem na Warmii i Mazurach 3,32 zł. Różnica sięga więc prawie 1,50 zł czyli ponad 80 proc.
Więcej na money.pl
17