W Nestlé będzie nowy prezes i nowy przewodniczący Rady Dyrektorów
Organa statutowe koncernu Nestlé zdecydowały, że podczas przyszłorocznego Walnego Zgromadzenia Wspólników nastąpi zmiana na stanowisku przewodniczącego Rady Dyrektorów. Z początkiem 2017 r. zmieni się też prezes Zarządu spółki. To nie rewolucja, tylko element naturalnej wymiany kadr, zgodnej z polityką firmy.
Na posiedzeniu, które odbyło się 27 lipca br. władze szwajcarskiego koncernu podjęły ważne decyzje personalne. Jak czytamy w specjalnym komunikacie, obecny przewodniczący Rady Dyrektorów Peter Brabeck-Letmathe nie będzie się ubiegał o reelekcję podczas Walnego Zgromadzenia Wspólników, które odbędzie się 6 kwietnia 2017 r. Menedżer jest związany z firmą od 50 lat, przez 14 lat był członkiem zarządu firmy, przez 11 lat jej prezesem, a od 12 lat pełni funkcję przewodniczącego Rady Dyrektorów. Rezygnacja związana jest z osiągnięciem przez menedżera wieku emerytalnego.
Rada Dyrektorów zdecydowała, że na zwolnione stanowisko przewodniczącego zarekomenduje obecnego prezesa Paula Bulcke, który w związku z tym z końcem bieżącego roku zrezygnuje z obecnie piastowanej funkcji. Paul Bulcke jest prezesem od ponad ośmiu lat. Jego następcą od 1 stycznia 2017 r. będzie Ulf Mark Schneider, który obecnie jest szefem firmy Fresenius Group, dostarczającej specjalistyczne produkty i usługi do placówek medycznych.
Jednocześnie władze koncernu potwierdziły obowiązywanie długoterminowe strategii, w ramach której na początku 2017 r. nastąpi pełna integracja spółek Nestlé Health Science S.A. i Nestlé Skin Health S.A do struktur koncernu oraz ich podporządkowanie bezpośrednio prezesowi Nestlé S.A.
.Ulf Mark Schneider, desygnowany na funkcję prezesa zarządu Nestlé:Ta decyzja to dla mnie wielki honor i szansa. Nestlé to koncern-ikona, z ogromnym dorobkiem i wspaniałymi perspektywami. Konsumenci na całym świecie coraz bardziej dbają o zdrowie i dobre samopoczucie, co dla takiej firmy jak Nestlé, która jest liderem na rynku żywności i napojów, jest ogromną szansą na dalszy rozwój w obszarze produktów Nutrition, Health and Wellness.
4