22.08.2013/09:55

Żywność potanieje

Spadają ceny zbóż, co oznacza nie tylko tańszą mąkę, lecz także pasze – a co za tym idzie – obniżki cen mięsa, makaronu i pieczywa – podaje Dziennik Gazeta Prawna.

Jednak na obniżki cen konsumenci będą musieli trochę poczekać. Producenci będą chcieli najpierw poprawić swoją rentowność, która ucierpiała w ostatnich latach na skutek stale rosnących kosztów produkcji. Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna” w przetwórstwie mięsa w ostatnich dwóch latach rentowność obniżyła się z 4-5 proc. do 1,5-2 proc. W produkcji zaś oscyluje obecnie w okolicach zera, a wynosiła 1-1,5 proc. Mięso powinno z końcem jesieni stanieć przynajmniej o 3-5 proc.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.