REKLAMAPRIM (KABANOS) - Baner Główny (03-16 kwietnia 2020)
Są czymś więcej niż tylko alternatywą dla świeżych warzyw i owoców: zimą oraz wczesną wiosną mogą stanowić główne źródło witamin i składników mineralnych. Jakie jeszcze są zalety mrożonek? Co warto o nich wiedzieć, by przekonać klienta, że po mrożoną żywność warto regularnie sięgać?
REKLAMADOBROWOLSCY - Syty Wilk Pomaga - Belka w artykułąch (06.04 - 01.03.2020)

Zamrażanie uważane jest za najkorzystniejszą metodę długotrwałego przechowywania produktów spożywczych. Pozwala ono, w większym stopniu niż tradycyjne sposoby, zachować wartość odżywczą, bez konieczności używania konserwantów.

Zamrażane warzywa i owoce w minimalnym stopniu tracą witaminy.
Także podczas ich gotowania straty te są mniejsze niż w przypadku świeżych owoców i warzyw. Minimalne są ponadto straty składników mineralnych.

W technologii produkcji mrożonek liczy się szybkość zamrażania – im krócej to trwa, tym lepsza jest jakość produktu. Przy powolnym zamrażaniu powstają duże kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe skórek, co powoduje wyciekanie soku podczas rozmrażania.

Mrożonki pozbawione są części niejadalnych
, takich jak ogonki owoców czy łodyżki. Kupując świeże warzywa i owoce, trzeba liczyć się ze stratami wynikającymi z ich obierania oraz czyszczenia.

Mrożone produkty rolne renomowanych marek pochodzą ze sprawdzonych, kontrolowanych plantacji. Przechodzą liczne badania, m.in. na zawartość metali ciężkich i pestycydów. Kupując warzywa i owoce na bazarze, konsument nie ma pewności, że produkt został pod tym kątem przebadany.

Warzywa i owoce zamrażane są tuż po zbiorach
, czyli w pełni sezonu, dlatego obfitują w składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Tymczasem świeże warzywa, które zbyt długo przebywają w sklepie, zawierają mniejsze ilości składników wrażliwych na światło lub temperaturę (np. witaminy C). Utrata substancji odżywczych jest największa zimą i wczesną wiosną.

Nie wszystkie gatunki warzyw i owoców można zamrażać.
Z owoców najbardziej nadają się do tego jagody, truskawki, maliny, porzeczki oraz śliwki, ale już gruszki i jabłka po rozmrożeniu stają się zbyt papkowate. Z warzyw w ograniczonym stopniu mrozi się pomidory i świeże ogórki, ponieważ podczas ich rozmrażania dochodzi do zbyt dużego wycieku soku.

Zaopatrując się w mrożonki, konsument zwraca uwagę na to, czy produkt jest dobrze zmrożony i twardy. Pamiętajmy jednak, że owoce i warzywa powinny luźno przemieszczać się w opakowaniu, nie mogą przymarzać do jego ścianek.

Nie wolno ponownie zamrażać produktów rozmrożonych,
chyba że poddamy je obróbce termicznej, np. usmażymy lub ugotujemy. W dużym stopniu odpowiedzialność za właściwe przechowywanie mrożonek i zachowanie łańcucha chłodniczego spoczywa na handlowcach. Zwykle producenci podają na opakowaniu, w jakiej temperaturze należy przechowywać produkt. Nowoczesne bonety są wyposażone w wyświetlacze, wskazujące temperaturę panującą w chłodni.

Produkty rozmrażamy tuż przed spożyciem.
Owoce, które chcemy jeść na surowo, należy opłukać chłodną wodą i zasypać cukrem, aby nie dochodziło do nich powietrze. To pozwala zahamować utratę soku, witamin i ograniczyć rozwój drobnoustrojów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMARetail FMCG Congress - Half Page - marzec-kwiecień 2020
do góry strony