REKLAMAPRIM (KABANOS) - GRILL - Baner Główny (29.04-31.07.2020)

HANDEL I DYSTRYBUCJA

Pomysł na sklep

 

25 marca 2020, 20:01

(fot. archiwum WH/zdjęcie ilustracyjne)

W środę 25 marca Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność. Rekomendowane działania mają minimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa.

REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

- Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu,  rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych omówionych poniżej - tłumaczy GIS.

Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego, aktualna sytuacja "powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego".

- Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.  W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych - tłumaczy GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje, aby:

1. Stosować właściwą higienę rąk
2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

GIS podkreśla przy tym, że osoby wykazujące jakiekolwiek objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności.

Poniżej szczegółowe wytyczne.

1. Higiena rąk:

Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

- Przed rozpoczęciem pracy;
- Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
- Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
- Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
- Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
- Po skorzystaniu z toalety;
- Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
- Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
- Po kontakcie z pieniędzmi.

W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 44

  • 34
    BARDZO PRZYDATNY
  • 2
    PRZYDATNY
  • 6
    OBOJĘTNY
  • 2
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (4)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Ann 4 3 miesiące temu

    W małych miejscowościach zamyka się bazarki i tym samym odbiera się rolnikom sprzedaż swoich towarów. Nikt o nich nie pomyślał że Ci ludzie też potrzebują pieniędzy by przeżyć. Molochy sprzedają zagraniczne warzywa pod Polskimi znakami,oszustwo klientów kosztem Polskich rolników.Czemu nikt o nich nie myśli, nie pomaga by mogli sprzedać swoje produkty

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Bebik 3 3 miesiące temu

    W Grecji Bazary i targowiska pracują 3 razy w tygodniu a u nas Pozamykane jest to lepsze chyba rozwiązanie mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców na Powietrzu gdzie Towary podaje Sprzedający a aniżeli wymacany przez masę ludzi w MARKECIE.

    oceń komentarz
  • ~Askim38 2 3 miesiące temu

    Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Babcia 64 1 3 miesiące temu

    A co zrobić z klientami którzy macają towar bez opamiętania? Dziś wczoraj widziałam paniusie macające bułeczki bez rękawiczek w Tesco. Zwrócona grzecznie uwaga wywołuje wściekłość i agresję. Ratunku!!. To ludzie ludziom gotują emidemię.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony