REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (od 29.05.2020 )

NIK ostrzega, że na stragany bazarów często trafia mięso bez kontroli, co grozi zdrowiu konsumentów – donosi „Rzeczpospolita”.

REKLAMANutrend - MAGNESLIFE LIQUID - belka w artykułach (03-08.06.2020)

Z raportu kontrolerów NIK, którzy sprawdzili, jak odpowiednie służby dbają o bezpieczeństwo żywności trafiającej do sprzedaży (od 2013 do połowy 2015 roku), wynika, że głównym problemem jest nielegalny ubój i obrót mięsa poza kontrolą weterynarzy. Ten proceder uprawiany jest na masową skalę, a odsetek nieskontrolowanego mięsa może przekraczać nawet 90 proc.! Zwierzęta zabijane są w niehumanitarnych warunkach, a takie mięso trafiające później na targowiska może być przyczyną zakażenia włośnicy. Jako rozwiązanie NIK rekomenduje uściślenie kontroli i przepływu informacjami między odpowiednimi służbami kontrolnymi, a ponadto dokonywanie ubojów gospodarczych tylko w rzeźniach. W rozwiązaniu problemu powinno pomóc skonsolidowanie służb inspekcyjnych, nad którą pracuje obecnie rząd. 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony