REKLAMAPszczółka - baner główny - Mietowe
Uczestnicy debaty „Nowe technologie” na Kongresie Mięsnym 2017

Uczestnicy debaty „Nowe technologie” na Kongresie Mięsnym 2017 (fot. archiwum)

Jak nowe technologie przekładają się na rozwój branży mięsnej? Na ile są w stanie zmienić sposób prowadzenia biznesu? Czy mogą stanowić zagrożenie? Odpowiedzi na te pytania padły podczas debaty „Nowe technologie” zorganizowanej w ramach Kongresu Mięsnego 2017. 

REKLAMAKONGRES FMCG - belka w artykułach

Automatyzacja i analizowanie danych – te rozwiązania, jako najistotniejsze, wskazywali paneliści pytani o to, czym są nowe technologie w przemyśle mięsnym. – Każda linia produkcyjna czy pakująca jest naszpikowana mikroprocesorami, dzięki czemu gromadzi się dużą liczbę informacji. Są one następnie analizowane i wykorzystywane, co pozwala na zwiększanie efektywności operacyjnej – przekonywał Krzysztof Zając, equipment marketing director Europe w firmie Sealed Air Food Care.

– Z punktu widzenia zakładu przetwórczego nowe technologie postrzegane są dwojako. Z jednej strony to innowacje rynkowe, pozwalające na zaskoczenia klienta, przy czym problemem nie jest wymyślenie nowego produktu czy podpatrzenie rozwiązania za granicą, a wyprodukowanie go z zachowaniem standardów jakościowych. Z drugiej strony w grę wchodzi optymalizacja kosztowa, szczególnie z punktu widzenia pracochłonności. Koszty zatrudnienia wciąż rosną i stąd trend do automatyzacji, ograniczenia nakładu pracy ludzkiej – wyjaśniał Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia. Na automatyzację zwrócił uwagę również Bogusław Strześniewski, prezes firmy Inntec, wskazując, że może być tym polem, na którym lada chwila będzie toczył się bój o bycie konkurencyjnym. Waldemar Skorupka, członek zarządu, w Hilton Foods Polska, dodał to tego innowacje w planowaniu, prognozowaniu i analizie danych. – W zakładach mięsnych przyspieszamy działania, lepiej wykorzystujemy surowce, ale zarządzanie łańcuchem dostaw w taki sposób, aby klient otrzymał towar jak najszybciej, zależy w duże mierze od nas i firm logistycznych. Innowacyjne podejście do prognozowania jest więc istotne. Marek Jurkiewicz, prezes Res Drobu, wskazał, że przez ostatnich 12 lat wiele wydarzyło się w branży drobiarskiej. – Zaczynaliśmy od linii poddających ptaki obróbce ze średnią prędkością 4000 sztuk na godzinę. Obecnie mamy w kraju kilka instalacji działających z prędkością 13 500 ptaków na godzinę i to jest światowy szczyt przerabiania surowca. Jesteśmy już bardzo blisko optimum. Pozwala to walczyć z kosztami – wyjaśniał Marek Jurkiewicz.

Innowacje w produkcji

Waldemar Skorupka przytaczał dowody na to, że efektywność w zakładach mięsnych jest coraz wyższa. – W ciągu ostatnich 10 lat prędkość przerobu wzrosła o 300 proc., a dekadę temu trudno było uwierzyć, że można cokolwiek przyspieszyć, bo wydawało się, że osiągnęliśmy maksimum możliwości. Tymczasem wciąż pojawiają się nowe rozwiązania informatyczne i techniczne. W grupie Hilton, która posiada siedem zakładów w Europie, roboty używane są praktycznie na wszystkich stanowiskach. To efekt spadku cen urządzeń połączonego z ich rosnącymi możliwościami. Marek Jurkiewicz wskazał dodatkowo na stosowanie rozwiązań krzyżowo-funkcyjnych z różnych branż. – Ostatnio zainstalowaliśmy bardzo nowoczesne urządzenie do filetowania. Firma odpowiedzialna za obróbkę łososia zastosowała swoje know-how w fileciarce dla kurczaków. Przystosowanie technologii stosowanych w przetwórstwie ryb do produkcji drobiarskiej pozwoliło nam osiągnąć wyniki zbliżone do filetowania wykonywanego przez ludzi, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. Krzysztof Woźnica tłumaczył, że inwestycje w automatyzację i robotyzację trwają od kilku dobrych lat. – Stawiamy na nowe maszyny pakujące i banderolujące, starając się zoptymalizować procesy. Klient jest coraz bardziej wymagający i musimy go zaskakiwać nowymi rozwiązaniami. Ostatnio grupa klientów z kanału tradycyjnego zwróciła się z prośbą, aby naszą suchą kiełbasę – z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych – zapakować na ich potrzeby z gałązką bukszpanu. Pojawiło się duże wyzwanie. W tym roku jeszcze nie udało się tego procesu zautomatyzować, ale w przyszłości może to być możliwe, bo co roku pojawiają się kolejne rozwiązania pozwalające ograniczyć kosztowną pracochłonność. Przytoczył też argument, że wśród producentów trwa walka o każdy grosz i wolumen. – Naszą strukturę sprzedaży opieramy na kanale tradycyjnym, stąd ważne jest, by zaoferować wyrób wyjątkowy, z wartością dodaną, inny niż ten, który można kupić w dyskoncie. Wyzwaniem jest przy tym automatyzacja procesów, które nie charakteryzują się dużym wolumenem. Mała partia jak najmocniej zoptymalizowana z punktu widzenia pracochłonności to prawdziwe wyzwanie – opowiadał Krzysztof Woźnica.

Korzyści z automatyzacji

Bogusław Strześniewski pytany o zapotrzebowanie na automatyzację w firmach mięsnych stwierdził, że jest ono duże, przy czym najpierw producenci muszą się dowiedzieć, jakie korzyści mogą mieć z tego, że przeznaczą swoje pieniądze na tego typu rozwiązania. – Inwestowanie w tradycyjną sferę technologii przynosi oczywiste skutki. Kupiona maszyna wytwarza określony produkt, więc korzyści są bezpośrednie. W przypadku procesów automatyzacji sytuacja wygląda nieco inaczej. Konieczne jest zdefiniowanie stanu pierwotnego i w wyniku analiz wskazanie, jak będzie wyglądać modernizacja procesu. Staramy się pokazać producentom korzyści z automatyzacji, pokazując stopy zwrotu, które potrafią być naprawdę bardzo wysokie – przekonywał prezes firmy Inntec, dzieląc się przy okazji wrażeniem, że przez ostatnich kilkadziesiąt lat w branży mięsnej rozwój następował poprzez „pączkowanie”, czyli tworzenie kolejnych departamentów, dobudowywanie nowych linii czy pomieszczeń, co ma niewiele wspólnego z optymalizacją, bo wydłuża czas i koszty produkcji.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 5
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"