REKLAMAMODERN-EXPO  - Baner Główny (styczeń-luty 2020)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 13 z 14
REKLAMA

9:45. Polski drób trafia do 91 krajów, a z tendencją wzrostową eksportu mamy do czynienia od 2005 r. Mimo to w strukturze eksportu wciąż dominują kraje europejskie. Dużym wyzwaniem dla polskich firm może być szersze otwarcie się UE na producentów z Ukrainy.

- W przypadku wieprzowiny spodziewamy się stabilizacji produkcji na poziomie 700 tys. ton oraz późniejszych spadków. Ewentualne otwarcie rynku rosyjskiego nie będzie miało wpływu na Polskę. W przypadku wołowiny spodziewany się wyraźnych wzrostów produkcji, co spowodowane jest m.in. wzrostem płac Polaków - szacuje główny ekonomista banku Credit Agricole.

9:42. Od 2010 roku mamy tendencję wzrostową w zakresie eksportu. polskiej wieprzowiny. W 2015 roku wieprzowinę eksportowaliśmy do około 75 krajów. Ale tylko 20 proc. polskiej wieprzowiny trafia poza rynek UE.

9:41. W Polsce spożycie wołowiny rośnie o niecały 1 proc. rocznie. To bardzo mało, bo w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat dochody Polaków wzrosły o blisko połowę, a to właśnie zasobność portfeli mocno wpływa na to, co jemy - ocenia Jakub Borowski. Zdaniem eksperta, w kolejnych latach będziemy się powoli zbliżać do poziomu spożycia wołowiny z krajów zachodnich.

9:36. Światowy rynek mięsa będą w przyszłości kształtowali muzułmanie. W 2021 roku wartość rynku żywności halal ma wynieść około dwóch biliardów dolarów. Jeśli prognozy sprawdzą się, będzie to oznaczało blisko dwukrotny wzrost w zaledwie sześć lat!

9:31. Konsumpcja mięsa zaczyna się od drobiu, który jest najtańszy. A to bardzo ważne w perspektywie przygotowywania prognoz. - Popyt na drób będzie rósł najszybciej w najmniej zamożnych krajach, gdzie dopiero za jakiś czas zwiększy się popyt na droższe gatunki mięsa - mówi główny ekonomista banku Credit Agricole.

9:22. Polski rynek mięsa odgrywa istotną rolę w skali europejskiej. Byliśmy pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym wieprzowiny. - Dla branży mięsnej eksport jest sprawą kluczową - podkreśla Jakub Borowski. Dochód, dieta i styl życia, wiek, miejsce zamieszkania, a także religia i tradycja - te czynniki determinują popyt na mięso.

9:09. Przed nami pierwsza prezentacja. Wygłosi ją Jakub Borowski, główny ekonomista banku Credit Agricole, a tematem będą zmiany w strukturze globalnego spożycia mięsa.

9:00. Kongres oficjalnie się rozpoczął. To już druga edycja tej unikatowej konferencji. Gości ze sceny wita zarząd Wydawnictwa Gospodarczego - prezes Iwona Szwan i wiceprezes Grzegorz Szafraniec - a także dziennikarz Sławomir Siezieniewski.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony