REKLAMAMLEKOVITA - Święta Śmietanka - Baner Główny (14-19.12.2019)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 2 z 14
REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BELKA W ARTYKUŁACH (09-24.12.2019)

16:33. Bogusław Strześniewski, prezes Intec: Controlling jest niezbędny. Przy tak dużym stopniu skomplikowania wszystkich procesów, controlling jest bardzo trudny, ale konieczny. Kreatywna księgowość potrafi odpowiedzieć na każde pytanie, ale controling potrafi zadać te najważniejsze.

16:30. Krzysztof Woźnica: - Podstawowym zagrożeniem przy wdrażaniu nowych technologii jest umiejętność kalkulowania inwestycji. Dobrym przykładem jest okres zaraz po wejściu do Unii Europejskiej, kiedy powstało wiele zakładów, przez co dziś się borykamy z nadprodukcją. Ciekawy przykład innowacji, która się nie zwróciła, to nasza innowacyjna linia do wytapiania białek z kości w fabryce, którą przejęliśmy. Kosztowała 20 mln zł, a jak policzyliśmy, stopa zwrotu wyniesie nas 120 lat...Pamiętajmy też, że inna stopa zwrotu jest akceptowalna dla producentów polskich, a inna dla producentów zachodnich.

16:28. Jak stosowanie nowych technologii wpływa na BHP? Waldemar Skorupka, Hilton Foods: - Każde nowe rozwiązanie jest bezpieczniejsze od poprzedniego. Ludzie używający poszczególnych technologii wiedzą, co może im zagrażać i zgłaszają takie przypadki.

Ekspert zwraca także uwagę na inny temat. - Wszyscy powinniśmy pracować nad tym, by minimalizować ilość żywności lądującej w koszu. Obecnie ok. 30 proc. tego, co zostaje wytworzone, ląduje w koszu.

16:22. - Robotyzacja jest trudna do osiągnięcia w firmach logistycznych, które są w o tyle złej sytuacji, że nic nie produkują, a jedynie świadczą usługi - zauważa Wojciech Czyż.

16:20. Krzysztof Zając z Sealed Air Food Care opowiada o rewolucji w opakowaniach dla branży mięsnej. - Ważne są cechy dodatkowe opakowań, ponad te podstawowe. Chodzi o ułatwienia dla finalnego konsumenta - precyzuje. Jak dodaje, opakowania szczególnie dużą rolę odgrywają w przypadku dań gotowych, trafiających do mikrofali czy piekarnika. Zając wskazuje też na ciekawy przykład opakowania do świeżego drobiu, które eliminuje nieprzyjemny zapach.

16:15. Bogusław Strześniewski, prezes Intec: - Zapotrzebowanie na automatyzację w firmach mięsnych jest duże, ale najpierw producenci muszą mieć świadomość korzyści inwestowania w takie rozwiązania. Staramy się pokazać producentom korzyści z automatyzacji, pokazując stopy zwrotu, które potrafią być naprawdę bardzo wysokie. Mam wrażenie, że przez ostatnich kilkadziesiąt lat w branży mięsnej rozwój następował poprzez dobudowywanie nowych linii, pomieszczeń do zakładów, generalnie dostawianie. A to ma niewiele wspólnego z optymalizacją, wydłuża czas i koszty produkcji.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony