REKLAMAHELIO - Baner Główny - Masy (25-31.03.2019)

(mat. prasowe)

Sieci handlowe promują jako „świeże” pieczywo odpiekane z mrożonego półproduktu. Detaliści nagminnie lekceważą obowiązki informacyjne. Inspekcja Handlowa zakwestionowała blisko 60 proc. przebadanych partii pieczywa. Skalę nieprawidłowości ujawniło ministerstwo rolnictwa w odpowiedzi na interpelację posła Marka Wójcika. Urząd nie zamierza jednak wprowadzać specjalnych oznaczeń dla pieczywa odpiekanego z mrożonek.

REKLAMATargi w Krakowie - Belka w artykułach (marzec)

Poseł Marek Wójcik (PO) zwrócił uwagę, że często pieczywo odpiekane w sklepie z zamrożonego ciasta określane jest przez handlowców jako „świeże”. Poprosił ministerstwo rolnictwa o informację na temat wyników kontroli oznakowania pieczywa i zapytał, czy planowane jest wprowadzenie obowiązku specjalnego oznaczania pieczywa odpiekanego z mrożonek.

W odpowiedzi na interpelację sekretarz stanu Szymon Giżyński przekazał w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyniki kontroli prowadzonych przez organy Inspekcji Handlowej, podległej Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Kontrole prowadzone były w latach 2015-2017.

„Inspekcja Handlowa oceniła oznakowanie ogółem 11 031 partii pieczywa i wyrobów piekarskich, w tym: 2 236 partii oferowanych w opakowaniach i 8 795 partii oferowanych luzem. Ze względu na stwierdzone nieprawidłowości w oznakowaniu zakwestionowano ogółem 6 576 partii (59.6 proc.), w tym

  • 786 partii opakowanych (35,2 proc.), z tego 383 partii (17,1 proc.) ze względu na nieprawidłowy sposób podawania informacji o alergenach.
  • 5 790 partii nieopakowanych (65,8 proc.), w szczególności z uwagi na niepodanie w miejscu sprzedaży wymaganych informacji o wykazie składników, z tego 2 861 partii (32,5 proc.) z uwagi na brak lub nieprawidłowy sposób podawania informacji o alergenach.” – czytamy w odpowiedzi na interpelację.

Ministerstwo informuje ponadto, że w zależności od rodzaju i charakteru stwierdzonych nieprawidłowości Inspekcja Handlowa podejmowała działania zmierzające do ich usunięcia, a także nakładała na przedsiębiorców kary pieniężne.

W przypadku nieprawidłowego oznaczenia Inspekcja może nakładać kary w wysokości pięciokrotnej wartości zakwestionowanego pieczywa, nie niższej jednak niż 500 zł. W przypadku pieczywa zafałszowanego kara może wynieść do 10 proc. przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary, nie niższej jednak niż 1 000 zł.

Szymon Girzyński w odpowiedzi na interpelację posła Wójcika podkreśla, że obowiązujące przepisy – rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych oraz rozporządzenie (UE) nr 1169/20114 – wymagają podawania w miejscu sprzedaży pieczywa oferowanego luzem zwyczajowej lub opisowej nazwy pieczywa, nazwy i adresu producenta, wykazu składników, w tym alergennych, masy jednostkowej pieczywa oraz informacji „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego albo głęboko mrożonego”. Informacje podane do wiadomości konsumenta nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości pieczywa, w tym m.in. co do jego charakteru, składu, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji, a także muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony