REKLAMAProxi.cloud 11-25.10.2019

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

Pozostałe

 

13 września 2019, 14:56

(fot. Pixabay)

Branża ekologiczna w Polsce będzie rozwijała się jeszcze dynamiczniej – wynika z badań przeprowadzonych przez Imas International.

REKLAMAROS-SWEET - HURTUM.pl - Belka w artykułach (21-31.10.2019)

Pomimo spadku wielkości powierzchni upraw ekologicznych do 500 tys. hektarów i mniejszej ilości ekorolników w porównaniu do lat ubiegłych, liczba firm przygotowujących produkty ekologiczne wzrosła o 12,8 proc. Producenci zaczęli dostrzegać większe zyski, które niosą już przetworzone produkty ekologiczne. Wzrost świadomości konsumenckiej, zwracanie uwagi na to jak i ile jemy, powodują, że coraz częściej wybieramy produkty, pochodzące z ekologicznych upraw.

Zaczynamy stawiać na jakość i skład produktów i jesteśmy gotowi zapłacić więcej, o ile sprzedawany produkt spełnia nasze wymagania. Produkty żywności ekologicznej są wolne od GMO, szkodliwych pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin. Przetwarzane bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Ekologiczne uprawy i proces przetwarzania wpływają na zachowanie walorów wizualnych i smakowych. Przeważnie zawierają więcej suchej masy, składników odżywczych, a także związków biologicznie czynnych: polifenoli, czy kwasów omega-3. W przypadku mięsa pochodzącego z konwencjonalnej hodowli największym problemem jest faszerowanie zwierząt antybiotykami oraz karmienie paszą zawierającą hormony.

Konsumenci nie do końca wiedzą, co oznacza eko produkt

Firmy produkujące żywność ekologiczną wskazują na niewystarczającą wiedzę konsumentów w obszarze odróżniania certyfikowanych produktów eko, od pozostałych, często się pod nie podszywających. Brak wiedzy przekłada się również na ograniczenie zaufania do informacji przekazywanych przez producentów i dystrybutorów tej żywności. Jaką gwarancję daje logo zielonego liścia widniejące na produktach eko?

– Produkcja żywności ekologicznej podlega ścisłym restrykcjom i kontrolom. Wybierając ją, możemy mieć pewność pochodzenia i sposobu przetwarzania. Każdy produkt ze znakiem jakości eko musi mieć certyfikat poświadczający, że został otrzymany zgodnie z kryteriami produkcji ekologicznej – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, inicjatorka kampanii Eko jemy – nie marnujemy.

Istotnym elementem jest fakt, że system kontroli obejmuje wszystkie etapy, począwszy od produkcji poprzez przechowywanie, przetwarzanie i dystrybucję.

Rynek z potencjałem

Wzrost świadomości konsumenckiej, wyższe zarobki, moda na ekologię oraz większa dostępność produktów eko zaowocowały tym, że zaledwie na przestrzeni ostatnich siedmiu lat wartość rynku żywności organicznej wzrosła w Polsce trzykrotnie. Trendy ekonomiczne i społeczne, jakie możemy w ostatnim czasie zaobserwować, pokazują na potencjał dalszych wzrostów. Trzeba również zauważyć, że przy zakupach coraz większą uwagę zwracamy na kraj pochodzenia i znacznie chętniej do koszyków wybieramy lokalne produkty.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony