REKLAMAMLEKOVITA - Baner Główny (31.10 - 17.11.2019)
REKLAMAStoisko mięsne - belka w artykuła (14.11.-31.12.2019)

Kultura jedzenia serów, bogactwo ich smaków i odmian są tak rozległe, że nie sposób opisać wszystkiego w ramach jednej publikacji. Poniższy przewodnik obejmuje zaledwie niewielki fragment szerokiej wiedzy, zgromadzonej przez wiele pokoleń serowarów. Wymienione sery to gatunki, które oferują już nie tylko delikatesy, ale i przeciętnie zaopatrzone placówki osiedlowe. Skoro konkurują na stołach z wędlinami, trzeba mieć podstawową wiedzę na ich temat.



Bursztyn

Ser długo dojrzewający, o kruchej, zbliżonej do Parmezanu, konsystencji. Produkowany przez Spomlek w ramach linii Old Poland.
- typ: zaliczany do serów podpuszczkowych, bardzo twardych, nawiązuje do tradycji serów holenderskich
- pochodzenie: Polska
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: maślany, orzechowy
- dojrzewanie: 6­‑12 miesięcy
- przeznaczenie kulinarne: przekąska spożywana w odłupanych kawałkach; dodatek do spaghetti, z owocami – melonem, gruszką.



Forte

Estoński ser twardy dojrzewający, o charakterystycznym pikantnym, lekko słonawym smaku. Oferowany przez Temar w formie trójkątnego opakowania 200 g.
- typ: twardy, podpuszczkowy
- pochodzenie: Estonia
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: pikantny, lekko słonawy
- miąższ: zwarty, ziarnisty
- dojrzewanie: 12 miesięcy
- przeznaczenie kulinarne: dania kuchni włoskiej.



Gouda

Jeden z najbardziej znanych gatunków sera twardego. Najsmaczniejsza jest Gouda dojrzała (pełną dojrzałość uzyskuje po 10­‑12 tygodniach). Niektóre odmiany (Old Amsterdam) dojrzewają nawet 18 miesięcy. Produkowana przez liczne mleczarnie, także w wersjach smakowych.
- typ: ser podpuszczkowy, twardy
- pochodzenie: Holandia
- rodzaj surowca: mleko krowie
- smak: łagodny, maślany, lekko pikantny
- dojrzewanie: minimum 6 tygodni
- przeznaczenie kulinarne: przekąska, dania gorące; dobrze współgra z winem białym i czerwonym.



Gran Leo

Dojrzały ser twardy typu włoskiego. Temar oferuje go w postaci 1/8 kręgu 1,2 kg.
- typ: twardy, podpuszczkowy
- pochodzenie: Francja
- rodzaj surowca: mleko krowie surowe
- smak: łagodny, delikatny
- miąższ: zwarty, zbity, ziarnisty
- dojrzewanie: 6 miesięcy
- przeznaczenie kulinarne: starty do potraw kuchni śródziemnomorskiej, do dań na gorąco.



Grana Padano

Jeden z najbardziej znanych serów włoskich. Dojrzewa w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15­‑20°C. Skóra twarda, gruba, oliwiona, koloru żółtozłotego – wraz z dojrzewaniem ciemnieje. Oferowany przez Temar w formatach: porcja 200 g, 1/8 kręgu 1 kg, tarty 100 g.
- typ: twardy, podpuszczkowy
-  pochodzenie: Włochy
-  rodzaj surowca: mleko krowie surowe
-  smak: łagodny, delikatny
-  miąższ: zwarty, zbity, ziarnisty, z widocznymi pęknięciami
- dojrzewanie: 200 g – 10­‑11 miesięcy; 1kg – 12­‑14 miesięcy
- przeznaczenie kulinarne: w formie kostek – z białym wytrawnym lub musującym winem na przekąskę; w postaci tartej – jako dodatek do dań na gorąco.









Hochland Emmentaler Classic

O łagodnie orzechowym, delikatnym smaku, elastycznym wnętrzu i równomiernym oczkowaniu. Hochland Polska oferuje go w trzykilogramowych blokach i w formie plastrów w opakowaniach jednostkowych 135 g.
- typ: zaliczany do serów twardych, podpuszczkowych oraz dojrzewających
- pochodzenie: Szwajcaria
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: łagodnie orzechowy, delikatny smak
- miąższ: elastyczne wnętrze i równomiernie rozmieszczone oczkowanie
- dojrzewanie: 2­‑14 miesięcy
-  przeznaczenie kulinarne: jako przekąska, na kanapki, do sałatek i dań na ciepło.



Hochland Maasdamer Caracter

Ser z segmentu premium, oferowany przez firmę Hochland Polska, ma delikatnie pikantny smak. Dostępny w trzykilogramowych blokach i w opakowaniach jednostkowych 135 g.
- typ: zaliczany do serów półtwardych, podpuszczkowych oraz dojrzewających
- pochodzenie: Holandia
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: delikatnie pikantny, charakterystyczny
- miąższ: liczne oczkowanie, delikatna i sprężysta konsystencja
- dojrzewanie: 1­‑3 miesiące
- przeznaczenie kulinarne: jako przekąska, na kanapki, do sałatek i dań na ciepło.



Old Dutch Master

Holenderski ser twardy, dojrzewający na drewnianych półkach. Oferowany przez firmę Temar. Dostępne gramatury – porcja 180 g oraz w formie krążka 4 kg.
- typ: twardy, podpuszczkowy
- pochodzenie: Holandia
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: zdecydowany, wyrazisty
- miąższ: zwarty, dający się pokroić w plastry
- dojrzewanie: 10­‑18 miesięcy
- przeznaczenie: przekąska, składnik zup, na deskę serową; smakuje z winem o wyrazistym smaku i piwem.



Parmigiano Reggiano

Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach. Posiada żółto­‑złotą skórę. Oferta Temaru obejmuje formaty: porcja 200 g, 1/8 kręgu 1 kg, tarty 100 g.
- typ: twardy, podpuszczkowy
- pochodzenie: Włochy
- rodzaj surowca: mleko krowie surowe
- smak: pełny, wyrazisty
- miąższ: zwarty, zbity, ziarnisty
- dojrzewanie: 200 g – 17 miesięcy; 1 kg – 22 miesiące
- przeznaczenie kulinarne: w postaci tartej jako dodatek do dań, zup i zapiekanek.





Pecorino Romano

Ser twardy, o zwartej budowie i jasnym kolorze. Intensywność smaku zależy od długości dojrzewania. Wbrew nazwie (po włosku oznacza „owczy rzymski”) około 90 proc. produkcji powstaje na Sardynii. Temar oferuje go w kostkach 200 g.
- typ: twardy, podpuszczkowy
- pochodzenie: Włochy
- rodzaj surowca: mleko owcze
- smak: zdecydowany, intensywny, lekko pikantny
- miąższ: zwarty, zbity
- dojrzewanie: 8 miesięcy
- przeznaczenie: najczęściej w postaci tartej lub cienkich płatów, jako dodatek do wykańczania potraw (np. z makaronem lub zup).



Radamer

Polski ser, który łączy łagodność Goudy z wyrazistością i oczkami wielkości dojrzałej czereśni, typowymi dla Ementalera. Bakterie propionowe sprawiają, że masa serowa wypełnia się charakterystycznymi oczkami powietrza, tworząc „dziury w serze”. Produkowany wyłącznie przez Spomlek.
- typ: twardy, o miękkiej konsystencji
- pochodzenie: Polska
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: mleczno­‑śmietankowy, słodko orzechowy
- dojrzewanie: 4 tygodnie
- przeznaczenie kulinarne: na kanapki, jako dodatek do sałatek.



Salami

Lubiany przez dzieci ser dojrzewający, o łagodnym smaku. W przekroju widoczne liczne oczka. Produkowany przez takie mleczarnie, jak Mlekovita czy OSM Sierpc.
- typ: twardy, typu szwajcarsko­‑holenderskiego
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- pochodzenie: Polska
- smak: łagodny, aromatyczny
- miąższ: elastyczny, oczka okrągłe lub owalne, wielkości ziarna ryżu, dopuszczalne oczka międzyziarnowe
- przeznaczenie kulinarne: głównie na kanapki.



Szafir

Powstaje z udziałem drożdży winnych. Faktura jednolita, równa i gładka, zapach owocowo­‑mleczny. Oferowany wyłącznie przez Spomlek w ramach linii Old Poland.
- typ: ser długo dojrzewający
- pochodzenie: Polska
- rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
- smak: kremowy, wytrawny, z aromatem mango
- miąższ: kremowy, z wyraźnym posmakiem śmietany
- dojrzewanie: 4 miesiące
- przeznaczenie kulinarne: jako deser z dodatkiem mango lub winogron; z winami białymi lub musującymi.





Wiadomości Handlowe, Nr 1 (131) Styczeń 2013

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 8

  • 5
    BARDZO PRZYDATNY
  • 2
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony