REKLAMATZMO - Bella - Baner Główny (28.05- 11.06.2020)
W większości sklepów Biedronka nie powinno być już problemów z dostaniem drożdży piekarniczych

W większości sklepów Biedronka nie powinno być już problemów z dostaniem drożdży piekarniczych (fot.wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 2 z 2
REKLAMANutrend - MAGNESLIFE LIQUID - belka w artykułach (03-08.06.2020)

Część drożdży z hurtowni trafiła więc na rynek detaliczny, ale i to nie wystarczyło, aby pokryć potrzeby. Pojawiły się kolejne problemy: producent nie przewidział takiego zapotrzebowania na drożdże i zmian w strukturze sprzedaży drożdży i produktów piekarniczych. – Sprzedaż na początku marca wzrosła 3-4-krotnie i nasze zapasy znacznie się uszczupliły. Ale obecnie zamawiamy więcej drożdży i sytuacja powinna się znormalizować – dowiaduję się w firmie.

Drożdże już do nas jadą

Przez ok. 2 doby problemem dla Unifermu były także dostawy z Niemiec, bo na granicy polsko-niemieckiej nie obyło się bez zawirowań związanych z koronawirusem i wstrzymaniem oraz opóźnieniem dostaw. Ponieważ drożdże są produktem naturalnym i muszą się „namnożyć” i jest to proces, który zabiera chwilę, a zamówienia są realizowane w ciągu tygodnia, chwilowo na rynku wystąpić mogły ich braki.

Takie kłopoty miały z pewnością inne firmy produkujące drożdże, ale na razie udaje się je normować. Kłopoty z dostępnością towarów spoza granicy kraju są dziś właściwie niezauważalne. Nawet firmy sprowadzające owoce i warzywa, które jako wyjątkowo wrażliwe, narażone są na trudne warunki transportu, nie mają dziś takich problemów, dowiedziałam się w Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym SA z siedzibą w Broniszach. Wniosek? Już niebawem drożdże powinny wrócić do sklepów, a wszyscy miłośnicy pieczenia w domu mogą odetchnąć – ani drożdży, ani mąki, ani owoców i warzyw nie zabraknie. Dowód? Tuż przed napisaniem tekstu kupiłam kostkę drożdży w pobliskiej Biedronce. Dużym detalistom łatwiej uzupełnić asortyment, ale już niedługo drożdże będą powracać także do mniejszych sklepów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 408

  • 252
    BARDZO PRZYDATNY
  • 46
    PRZYDATNY
  • 61
    OBOJĘTNY
  • 49
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (21)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Ecne 21 miesiąc temuocena: 100% 

    prawie miesiąc po artykule, drozdzy nie ma :D

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Henri 20 miesiąc temuocena: 0% 

    Teraz trwa namaszczanie Kidawy Błońskiej na prezydenta olejami oraz kąpiel w zalewie drożdzowej.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Georgo 19 miesiąc temuocena: 100% 

    głupota nie zna granic

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Alise 18 2 miesiące temu

    Babki drożdżowe i inne wypieki na święta - i drożdży znowu nie ma!!!!!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Crx 17 2 miesiące temuocena: 40% 

    Drożdże znikły bo zagramaniczne sieci muszą sprzedawać chińskie mrożone bułki. Oto cały sekret. A same panny sprzedawczynie pewnie chowają pojedyncze sztuki dla PISiapściółek albo siebie samych. W końcu kto pierwszy ma dostęp do towaru?

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Destylator 16 2 miesiące temuocena: 92% 

    Te drożdże wraz z cukrem znikają po to, aby w każdym domu mógł pojawić się Chleb Grunwaldzki. Oto przepis: 1 kilo cukru, 4 litry wody, 10 deko drożdży. Chleb "rośnie" około dwóch tygodni, potem należy go "upiec" w aparacie do destylacji. Po podwójnym "upieczeniu" będziemy mieli płyn dezynfekcyjny o mocy 80%. Mówią że wódka lepsza od chleba Pytasz się: czemu? Bo gryźć nie trzeba! Na zdrowie!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~... 15 2 miesiące temuocena: 100% 

    A ja zgadzam się z artykułem. W mojej miejscowości kupić drożdże to cud, sąsiad zamawia przez internet.

    oceń komentarz
  • ~Paula 14 2 miesiące temuocena: 100% 

    Ela ela...najwieksza drozdzownia w pl i kto wie czy nie w Europie jest na opolszczyżnie w Wolczynie. Niestety Polacy wolą zagraniczne drozdze a Wołczynska drozdżownia robi drożdże do calej Europy

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Pioi303 13 2 miesiące temu

    Ja kupiłam rumuńskie

    oceń komentarz
  • ~Ola 12 2 miesiące temuocena: 100% 

    To sobie upieczcie drożdżowca na zakwasie, drodzy forumowicze. Smacznego

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Fizyczny 11 2 miesiące temuocena: 33% 

    Zajdź do polskiego sklepu, zobacz i nie pisz kłamstw. Woda jest, makaron, ryż, papier toaletowy, mydła antyalergiczne i antybakteryjne w płynie. A w niektórych nawet rękawiczki lateksowe są. Tylko tutaj nowość 1zł sztuka, tak sztuka. To jest nowość, bo wcześniej kupowałem pary. Drożdże, soda, proszek do pieczenia i cukier waniliowy też jest.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Olej 10 2 miesiące temuocena: 50% 

    Drożdże z Niemiec,alkohol z Francji i Rumunii... Czas już nadszedł, czy "miałeś chłopie .. złoty róg" ?

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Grasela 9 2 miesiące temuocena: 100% 

    Proponuję zrobić samemu zakwas .300g mąki żytniej/pszennej typ.750 .300ml wody. Zajwas przygotowujemy w 3 dni. Pieszego dnia wymieszać 100g mąki z 100ml wody,całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 24godziny. Drugiego dnia dosypać 100g mąki i dolać 100ml wody.calosc dokładnie wymieszać przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 24godziny. Trzeciego dnia dodać resztę mąki i wody przykryć i znów odstawić w ciepłe miejsce na 24godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Niewykorzystany zakwas możesz przechowywać 2 tygodnie w lodówce. Ponownie jeśli będziecie chcieli użyć wystarczy wyjąć z lodówki i pozostawić na 3godziny w ciepłym miejscu następnie dodać mąki i wody (dokarmic zakwas)I odstawić na 3godziny w ciepłe miejsce i zakwas jest gotowy do użycia.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Ela ela 8 2 miesiące temuocena: 100% 

    Ciekawe dlaczego sprowadzamy drożdże z Niemiec. Mamy fabrykę drożdży pod Warszawą w Józefowie k/Błonia

    oceń komentarz
  • ~AF 7 2 miesiące temuocena: 100% 

    Drozdzownia w Polsce , Lesaffre poki co idzie i nic nie wskazuje ze będzie zamknieta. Pracuje w niej więc wiem . Produkcja wzrosła , drozdzy nie braknie

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Jd 6 2 miesiące temuocena: 25% 

    Drożdże znikły,szpitale wojskowe Po zlikwidowala,szumowski straszy,ludzie z wirusem odsyłani do domów ,sa w dobrym stanie, to jakis obłęd

    oceń komentarz
  • ~bimbrownik 5 2 miesiące temuocena: 90% 

    Tajemnica znikających drożdży jest prozaiczna - odżyło bimbrownictwo :) Nic wszak tak nie odkaża jak dobry % a przy okazji sporo grosza zostaje w kieszeni, bo jak wiemy państwo musi w ramach podatków zedrzeć kasę ze wszystkiego.

    oceń komentarz
  • ~Gosik_122 4 2 miesiące temuocena: 100% 

    Przedwczoraj byłam w Biedrze i normalnie kupiłam drożdże,myślałam,że problem się już skończył .

    oceń komentarz
  • ~Alise 3 2 miesiące temuocena: 82% 

    Faktycznie wszedzie brakuje drozdzy. A jak mamy siedziec w domu i unikac wymacanych i obkichanych bul, to latwiej je damemu upiec. Latwizna, szybko tanio, swiezo i higienicznie

    oceń komentarz
  • ~Achenobarbus 2 2 miesiące temuocena: 92% 

    Tak kończy się zamykanie drożdżowni w Polsce. Masakra.

    oceń komentarz
  • ~jantar 1 2 miesiące temuocena: 33% 

    Oj dobre.... Autor nie słyszał o zakwasie robionym z mąki żytniej ? A może ma akcje firmy produkującej drożdże? Zdrowy chleb razowy nie musi mieć drożdży.

    oceń komentarz
REKLAMA
do góry strony