REKLAMAHELIO - NATURA - BANER GŁÓWNY (17-23.02.2020)
 

17 lutego 2016, 15:03

W społeczeństwie dosyć popularny jest pogląd, iż pakowane wędliny naszpikowane są chemią przedłużającą ich trwałość. No bo w końcu jak to możliwe, by naturalny produkt mógł być zdatny do spożycia przez trzy tygodnie. Jak jest naprawdę?
REKLAMANutrend - Belka w artykułach - Baner nr 1 (28.01 - 29.02.2020)
(fot. zmkania.pl)

(fot. zmkania.pl)

Wielu konsumentów woli kupować wędliny na wagę – najlepiej w sklepie, który dobrze znają. Główny argument: są zdrowsze niż wyroby paczkowane szeroko dostępne zwłaszcza w super i hipermarketach. Opinia ta ma jednak niewiele wspólnego z rzeczywistością. A skład produktów w zależności od ceny i producenta, różni się tak samo w przypadku wędlin paczkowanych, jak i tych kupowanych na wagę.

Co z tą trwałością?

Idąc na zakupy do tradycyjnego sklepu mięsnego często zapominamy, że wędlinę „na wagę” należy zjeść w ciągu ok. 24 godzin od chwili zakupu. Później traci ona właściwości odżywcze, smak i jakość. Żywność nieuchronnie podlega bowiem przemianom biologicznym, uwarunkowanym dostępnością tlenu. A to właśnie dostępność tlenu, będącego składnikiem powietrza atmosferycznego, i możliwy rozwój niepożądanej mikroflory bakteryjnej jest jedną z głównych przyczyn psucia się żywności. – Dłuższa trwałość wyrobów paczkowanych nie wynika z ich składu, a ze sposobu pakowania. Np. pakowanie próżniowe, eliminuje z opakowania powietrze, zdecydowanie przedłużając trwałość produktów i chroniąc je przed negatywnymi działaniami czynników zewnętrznych. Oprócz dłuższej trwałości, dodatkowo otrzymujemy smaczną wędlinę wysokiej jakości – tłumaczy Dominika Rąba z Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Obok wytwarzania próżni, popularną metodą przedłużania trwałości, jest zastosowanie w opakowaniu odpowiedniej mieszanki gazów ochronnych. Rozwiązanie to nie ma wpływu na smak, zapach czy jakość pakowanego produktu.

Paczki dają komfort i bezpieczeństwo

Kupowanie mięs i wędlin paczkowanych daje pewność hermetycznego zamknięcia produktu przez producenta bez jakichkolwiek ingerencji z zewnątrz. – Jesteśmy dziś w stanie zagwarantować perfekcyjne zapakowanie i wydłużenie terminu przydatności do spożycia bez używania substancji przedłużającej trwałość – dodaje Rąba. Wybierając produkty paczkowane, klienci mają też możliwość samodzielnego sprawdzenia ich składu na etykiecie umieszczonej na opakowaniu, co nie zawsze jest możliwe w przypadku wyrobów na wagę.

Nie chodzi o zniechęcanie ludzi do produktów sprzedawanych na wagę – zaznacza Rąba i dodaje: – Chcemy zachęcić konsumentów do kupowania produktów paczkowanych i pokazać im, że w społeczeństwie funkcjonują nieprawdziwe stereotypy, które należy przełamywać. Ważne jest to, by ludzie nie utożsamiali produktów paczkowanych z gorszą jakością – podsumowuje Dominika Rąba.

Rozwojowy rynek

Najnowsze dane rynkowe pokazują, że sprzedaż wędlin paczkowanych dynamicznie rośnie Produkty te zaczynają odgrywać kluczową rolę w strukturze całego rynku mięsnego w Polsce. Według danych GFK Polonia, na które powołuje się portalspozywczy.pl, rynek wędlin paczkowanych stanowi obecnie ok 33 proc. całego rynku wędlin w Polsce i jest wart ok. 1,2 mld zł.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony