08.05.2024 / 16:41
StoryEditor

Politycy w Niemczech domagają się wprowadzenia... maksymalnej ceny kebabu. Co na to kanclerz?

Kanclerz Niemiec Olaf Scholz (fot. photocosmos1/Shutterstock)
W Niemczech ceny kebabu w trakcie kryzysu inflacyjnego podwoiły się. Mieszkańcy mają już tego dość - co dostrzegają niektórzy politycy, apelując o wprowadzenie ceny maksymalnej tego dania. Kanclerz Olaf Scholz jest przeciwny temu pomysłowi.

Prawne ograniczenie cen kebabów to pomysł lewicowej partii Die Linke, która ma 28 przedstawicieli w Bundestagu (na 736) i czterech w Bundesracie (na 69). Temat mógłby się wydawać niepoważny, ale media w Niemczech poświęcają mu dużo uwagi.

Kebab to ważna potrawa w Niemczech, kraju z dużą liczbą imigrantów z Turcji. Niemiecki rynek kebabów warty jest ok. 7 mld euro.

Kebabowa drożyzna

Politycy Die Linke zwracają uwagę, że niektórze lokale z kebabem w ciągu dwóch lat podniosły ceny z 4 euro do 7 euro, a w niektórych przypadkach nawet do 10 euro. Rzeczniczka partii Kathi Gebel przekonuje, że rząd "musi interweniować, aby żywność nie stała się przedmiotem luksusowym".

Projekt Die Linke zakłada wprowadzenie maksymalnych cen na poziomie 4,90 euro za kebab doner. W przypadku młodzieży limit byłby znacznie niższy - 2,90 euro.

Według doniesień mediów, sprzedawcy kebabów mieliby otrzymać rekompensatę od państwa, żeby nie musieć sprzedawać dań poniżej kosztów.

Kanclerz woli drogie kababy

Sprawa drogich kebabów w Niemczech stała się na tyle istotna politycznie, że wypowiedział się na ten temat już sam kanclerz Olaf Scholz. Przyznał on już wcześniej, że "wszędzie, gdzie idzie" młodzi ludzie pytają go, czy cena kebabów powinna zostać obniżona.

Według "The Guardian", na wprowadzenie maksymalnych cen kebabów w Niemczech nie ma jednak co liczyć. Scholz jest bowiem przeciwny idei, która wyszła z obozu opozycyjnego.

05.06.2025 / 10:07
StoryEditor
Maciej Seliński, prezes Lego Polska: Lego nie rozwiąże kryzysu demograficznego, ale... [WYWIAD]
Maciej Seliński, Lego

Szef zabawkowego giganta w pierwszej części rozmowy z naszym portalem podkreśla, że Lego to nie tylko rozrywka łącząca pokolenia, ale też narzędzie do wyrażania własnych emocji i fascynacji. W centrum zainteresowania twórców nadal jednak pozostają dzieci.

Czy Lego to wciąż zabawka, czy może coś więcej? Bo choć wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, coraz więcej dorosłych także z pasją po nią sięga.

Zestawy Lego to p...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04.06.2025 / 14:15
StoryEditor
Właściciel marki Gorąco Polecam startuje z nowym konceptem gastronomicznym. Stawia na soki i sałatki
Koncept Szałata i Szok

Enata Bread, właściciel marki Gorąco Polecam, uruchomił właśnie nowy koncept gastronomiczny pod nazwą Szałata i Szok. Sieć będzie istniał samodzielnie i w ramach wybranych lokali wspomnianej głównej marki. Pierwszy punkt właśnie wystartował w centrum Factory Ursus.

Jak podkreślają przedstawiciele firmy, ostatnie miesiące zespół pracował nad listą potencjalnych lokalizacji, projektem architektonicznym, sporządzeniem menu, pozyskaniem partne...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 87% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. czerwiec 2025 22:43