05.03.2018 / 07:58
StoryEditor

E-handel skorzysta na zakazie handlu w niedziele

(fot. materiały prasowe)
Nawet kilkunastoprocentowe wzrosty sprzedaży może osiągnąć e-commerce dzięki zakazowi handlu w niedziele - pisze Puls Biznesu.

Branża e-commerce w tym roku może osiągnąć wartość 50 mld złotych. Zamknięcie sklepów w 20 dodatkowych niedziel oznacza, że wzrost sprzedaży wyniesie nawet 300 mln złotych....

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 53% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

31.07.2025 / 15:52
StoryEditor
Dlaczego jedzenie drożeje? 10 kluczowych czynników wpływających na ceny żywności
10 czynników wpływających na ceny żywności. Co decyduje o cenach w sklepie? (fot. Shutterstock)

Ceny żywności pozostają jednym z najczęściej komentowanych tematów w debacie publicznej i prywatnych budżetach domowych. Chociaż konsumenci często szukają przyczyn wzrostów na półkach sklepowych, rzeczywisty mechanizm kształtowania cen jest znacznie bardziej złożony. Co tak naprawdę decyduje o cenie chleba, mleka czy mięsa, które trafiają codziennie do naszych koszyków?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Ile kosztują opakowania w cenie detalicznej?
  • Jak polityka monetarna wpływa na ceny żywności?
  • Kursy walut a cena na półce sklepowej
  • Ja...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

05.08.2025 / 11:38
StoryEditor
Cukier tanieje jak nigdy! Czy europejski rynek wejdzie w fazę kryzysu?
Cukier w Polsce tanieje o 30 proc. rdr. Co to oznacza dla rynku? (fot. Shutterstock)

Ceny cukru w Polsce spadły o ponad 30 proc. rok do roku, czyniąc nasz rynek najbardziej dynamicznym pod względem wahań cen w całej Unii Europejskiej. Przyczyny leżą zarówno w decyzjach lokalnych, jak i globalnych trendach. Grzegorz Kozieja, dyrektor Departamentu Analiz Food and Agro i Specjalizacji Sektorowych w Banku BNP Paribas opowiedział portalowi wiadomoscihandlowe.pl czy niska cena cukru to trwała zmiana, czy tylko chwilowy efekt cyklu.

Z artykułu dowiesz się o:

  • Ceny cukru
  • Cykl produkcyjny cukru
  • Czy sytuacja na rynku cukru się poprawi?
  • Europejski rynek cukru na granicy rentowności
  • Czy ceny cukru wzr...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

06. sierpień 2025 10:59