07.06.2017 / 14:01
StoryEditor

Mondelez uruchomił we Wrocławiu innowacyjne Centrum Badań, Rozwoju i Jakości

Mondelez International, światowy lider produkcji słodyczy, uruchomił 7 czerwca w Bielanach Wrocławskich Centrum Badań, Rozwoju i Jakości, w którym prowadzone będą prace na innowacyjnymi produktami z kategorii ciastek i czekolady, m.in. na potrzeby takich marek jak Milka i Oreo. Warta blisko 17 mln euro inwestycja ma się przyczynić do rozwoju innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego. W Centrum powstało blisko 250 miejsc pracy.

Wrocławskie Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez International to jedno z najnowocześniejszych obiektów globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych firmy. Będą tu prowadzone prace nad nowymi recepturami czekolady i ciastek takich marek, jak Milka, Oreo, Alpen Gold, Lubisie i wielu innych. Testowane będą też innowacyjne technologie wytwarzania słodyczy. W obiekcie funkcjonować będzie centrum badań sensorycznych, w którym wyselekcjonowani "testerzy" będą tworzyli swoistą kartę identyfikacyjną produktu, opisującą precyzyjnie ponad 50 parametrów dotyczących jego smaku, zapachu i tekstury.

Centrum badawcze Mondeleza to inwestycja warta blisko 17 mln euro. Jest to kolejne przedsięwzięcie koncernu w tej części Polski, gdzie spółka ma już trzy zakłady produkcyjne, zatrudniające łącznie ponad 2300 osób.

– Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez International to nowa jakość w zakresie prac badawczo-rozwojowych nad nowymi recepturami i opakowaniami produktów. Zgromadziliśmy tutaj wszystkich niezbędnych specjalistów, wyposażyliśmy ich w nowoczesny sprzęt i stworzyliśmy najbardziej efektywny system prac nad innowacjami produktowymi i technologicznymi. W całym procesie rozwoju będziemy współpracować z konsumentami, tak aby każdy nasz nowy produkt spełniał ich oczekiwania –  wyjaśnia Adam Gajewski, dyrektor wrocławskiego Centrum.

Europejski rynek przekąsek jest wart prawie 400 miliardów dolarów i wciąż dynamicznie się rozwija. Mondelez International jest światowym liderem w produkcji czekolady, ciastek, gum do żucia i cukierków.

25. kwiecień 2024 07:05