07.05.2024 / 14:29
StoryEditor

Ruszył dubeltowy koncept – market alkoholowy Groszek z barem Subway. Połączone placówki czynne są całodobowo

Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwoliniefot. Modern Expo
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwoliniefot. Modern Expo
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwoliniefot. Modern Expo
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwoliniefot. Modern Expo
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Market alkoholowy Groszek i bar Subway w Garwolinie
Paweł Pałysa, właściciel firmy Maximus, która prowadzi sklepy alkoholowe i spożywcze pod szyldem Groszek, uruchomił w Garwolinie pod Warszawą unikalny koncept sklepu, w którym połączył ofertę marketu z alkoholem oraz punktu gastronomicznego Subway, prowadzonego przez osobny podmiot. Obie placówki funkcjonują na wspólnej sali sprzedaży.

Obiekt o łącznej powierzchni sprzedaży ok. 180 mkw. zajmuje market alkoholowy, działający pod szyldem sieci Groszek, rozwijanej przez Grupę Eurocash, a także bar operujący w ramach popularnej franczyzy gastronomicznej Subway. Obie placówki są czynne całodobowo. Sklep i bar funkcjonują niezależnie od siebie, pracują na osobnych kasach fiskalnych, jednak wnętrze zostało zaaranżowane w taki sposób, że oba biznesy tworzą funkcjonalnie jedną całość.

Początkowo koncept miał zostać uruchomiony już wiosną 2022 r., jednak inwestycja przeciągała się m.in. z powodu konieczności przeprowadzenie szeregu formalności. – Ze względu na fakt, że połączone placówki funkcjonują całodobowo, mieliśmy pewne perturbacje, między innymi z okolicznymi mieszkańcami. Ostatecznie jednak wszystkie trudności udało się pokonać i wystartowaliśmy – cieszy się Paweł Pałysa.

Salon alkoholowy Groszek

Właściciel podkreśla, że market Groszek nie jest zwyczajnym sklepem monopolowym. – To raczej salon z alkoholami, placówka premium, z rozbudowaną ofertą i szerokim asortymentem trunków, uzupełnioną o pewną pulę produktów z innych kategorii. Samych alkoholi mamy w ofercie blisko 5 tys. – wylicza właściciel.

– Chcemy się wyróżnić na tle konkurencji. Poza szeroką ofertą alkoholową mamy szereg artykułów pierwszej potrzeby, a także wybór produktów impulsowych – sporo przekąsek, napojów, słodyczy, podstawowe artykuły spożywcze. Liczmy na szczególnie duży ruch w weekendy, na klientów udających się na spotkania towarzyskie czy różne imprezy – dodaje Paweł Pałysa.

Zarządzanie formatem, a nie banerem

Market alkoholowy Groszek w Garwolinie to przykład zmiany podejścia Grupy Eurocash do tego segmentu rynku. Jak wyjaśniał w końcówce ubiegłego rokuPedro Martinho, w owym czasie członek zarządu i szef projektu Eurocash Sieci Partnerskie, wcześniej wszystkie sklepy traktowane były w podobny sposób.

– Mieliśmy jedną gazetkę dla wszystkich i jedną promocję dla wszystkich. Dopiero gdy zaczęliśmy spoglądać na sklepy partnerskie od strony detalicznej, zaczęliśmy rozumieć, jak bardzo różnią się one od siebie. Zrozumieliśmy, że jednolite traktowanie sklepów to błąd, bo alkoholowy Groszek ma więcej wspólnego z alkoholowym Abc niż z innym Groszkiem. Wprowadziliśmy więc zarządzanie per format, a nie per baner. Może wydawać się to proste, jednak dla nas miało to ogromne znaczenie. Zmieniliśmy podejście i dziś nie mamy już osobnych gazetek dla poszczególnych szyldów, lecz gazetkę dla małego formatu, gazetkę dla supermarketów itd. – wyjaśniał menedżer i zapewniał że dzięki tej zmianie operator o wiele lepiej trafia w potrzeby klientów tych sklepów.

17.04.2025 / 14:06
StoryEditor
Sieci handlowe w opłakanej kondycji, marże w dół! Czego sklepy mogą spodziewać się w 2025 r.?

W IV kw. 2024 r. wyniki finansowe handlu detalicznego były słabe. Roczna dynamika przychodów (1,7 proc. r/r) zwolniła w porównaniu z III kw. 2024 r. (2,7 proc. r/r), co - jak podkreślają analitycy PKO BP - przy inflacji na poziomie 4,8 proc. r/r oznaczało realny spadek sprzedaży.

Koszty zwiększyły się o 2,2 proc. r/r, w tym wynagrodzenia pracowników o 9,7 proc. r/r (m.in. efekt podwyżek płacy minimalnej w styczniu i lipcu 2024). Silna konkurencja w warun...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

30.04.2025 / 14:22
StoryEditor
Tyle alkoholu sprzedaje się podczas sezonu grillowego. Poznaj najnowsze dane NielsenIQ
Waga sezonu grillowego dla kategorii piwa pozostaje duża i w zasadzie niezmienna (fot. Shutterstock)

Piwo, ale też cydr oraz drinki gotowe do spożycia to kategorie alkoholi, które łączy nie tylko stosunkowo niska, a czasami zerowa zawartość alkoholu. Każda z nich swoje pięć minut ma w sezonie określanym mianem grillowego lub letniego. Na okres od początku maja do końca września przypada od 50 do przeszło 60 proc. ich sprzedaży.

Sezon spotkań przy grillu lub ognisku jest kluczowy nie tylko dla branży mięsnej i przyprawowej, ale też dla browarniczej. Dowód? W okresie od maja do września 2024 r. Polacy ku...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

01. maj 2025 06:54