19.05.2023 / 10:41
StoryEditor

Aleksandra Przegalińska, filozofka i futurolożka otworzy swoim wystąpieniem kongres Retail Trends 2023. I odpowie na pytanie: Jak sztuczna inteligencja zmieni handel detaliczny?

Aleksandra Przegalińska, gościem specjalnym kongresu Retail Trends 2023 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)
Aleksandra Przegalińska, filozofka i futurolożka z długą listą tytułów oraz osiągnięć naukowych, wystąpi podczas kongresu Retail Trends 2023. Chcecie poznać jej wizję tego, jak sztuczna inteligencja zmieni świat handlu? Weźcie udział w tym wydarzeniu! Kongres Retail Trends 2023 odbędzie się już 25 w maja w w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel w podwarszawskim Ożarowie Mazowieckim. Jego organizatorem jest Wydawnictwo Gospodarcze, wydawca m.in. portalu wiadomoscihandlowe.pl  

>> Kliknij tutaj, aby zarejestrować się na kongres Retail Trends 2023 <<

Sztuczna inteligencja coraz głębiej wkracza w nasze życie, zmieniając każdą jego sferę. Jak jej rozwój wpłynie na branżę retail oraz jak zmienią się pod jej wpływem zachowania konsumentów? Na co biznes musi być w związku z tym przygotowany? Wreszcie, czy AI to przyjaciel czy wróg?

Na te pytania odpowie specjalizująca się w tematyce sztucznej inteligencji Aleksandara Przegalińska. Ta znana na świecie filozofka, futurolożka i publicystka, posiadająca tytuły doktora nauk humanistycznych i doktora habilitowanego nauk społecznych, wygłosi pierwszą z prezentacji w ramach sesji inaugurującej tegoroczną edycję kongresu Retail Trends 2023.

Sztuczna inteligencja w handlu detalicznym

Dzięki sztucznej inteligencji (AI) i uczeniu maszynowemu (ML) detaliści mogą już teraz teraz wygodniej i wydajniej obsługiwać swoje sklepy stacjonarne i internetowe. Łącząc sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe z tradycyjnymi związaniami, firmy mogą doskonalić doświadczenie zakupowe w sklepach fizycznych i internetowych. W erze nowego handlu będą mogli w dzięki AI zarówno skutecznie zatrzymać klientów, jak i poszerzyć ich bazę.

Dzięki narzędziom opartym na sztucznej inteligencji detaliści będą w stanie jeszcze szybciej podążać i reagować na zmieniające się trendy, a także zachowania, wymagania i oczekiwaniami konsumentów. Może śledzić ścieżkę zakupową kupujących, rekomendować i doradzać w zakupach.  AI będzie wstanie pomóc w obsłudze klientów przy kasach, dając lepsze spersonalizowane doświadczenie (uwzględniając np. nastrój konsumenta dzięki technologiom rozpoznawania twarzy) i zwiększając ich zaangażowanie. Będzie także w stanie analizować potężne zbiory danych, które powstają podczas transakcji i zestawić je z innymi danymi, których dostarczają klienci i zbierają firmy.

Kolejne elementy są związane z zarządzaniem sklepem i asortymentem na półce (łącznie z wykrywaniem kradzieży i ograniczaniem strat), a także całym łańcuchem dostaw od produkcji, transportu i magazynowania po zarządzanie planogramem i sprzedaż.

Bez wątpienia w nadchodzących latach w sklepach detalicznych pojawi się więcej narzędzi zintegrowanych z AI. Sprzedawcy będą polegać na sztucznej inteligencji w obszarze analizy, ustalania cen i zarządzania produktami w sklepie. Oprócz tego będą również wykorzystywać tę technologię do ulepszania doświadczeń klientów w sklepach.

Zdaniem ekspertów sztuczna inteligencja jest wydajna, przewidująca i dokładna. Zatem to tylko kwestia czasu, zanim kasy obsługiwane przez sztuczną inteligencję, ulepszone planogramy i zwiększone zaangażowanie w sklepach zostaną powszechnie przyjęte w celu poprawy doświadczeń zakupowych klientów i sprzedawców detalicznych. Warto więc dowiedzieć się dzisiaj więcej o AI i możliwościach jej zastosowania.

Kim jest Aleksandra Przegalińska?

Aleksandra Przegalińska jest od lat zawodowo związana z Akademią Leona Koźmińskiego w Warszawie. Habilitowała się na tej uczelni w 2020 r. w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości. Od tego samego roku jest tam profesorem, pełni również funkcję prorektora ds. współpracy z zagranicą i ESR (etyki i odpowiedzialności społecznej; ang. Ethics and Social Responsibility). 

Doktoryzowała się w zakresie filozofii sztucznej inteligencji w Instytucie Filozofii UW (broniąc doktorat Fenomenologia istot wirtualnych). Od 2016 r. prowadziła badania w Massachusetts Institute of Technology w Bostonie. Jest absolwentką The New School for Social Research w Nowym Jorku, gdzie uczestniczyła w badaniach dotyczących tożsamości w rzeczywistości wirtualnej, ze szczególnym uwzględnieniem Second Life. Aktualnie pełni funkcję research fellow w American Institute for Economic Research. W 2022 r. rozpoczęła współpracę z Labour and Worklife Program na Harvardzie.

Podczas polskiej prezydencji w Radzie UE Aleksandra Przegalińska była przewodniczącą Grupy Roboczej ds. Audiowizualnych z ramienia Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jest współautorką pierwszego w Polsce programu studiów poświęconych sztucznej inteligencji w obszarze zarządzania.

Poza sztuczną inteligancją w obszarze jej zainteresowań znajdują się: przetwarzanie języka naturalnego, uczenie maszynowe, roboty społeczne i technologie ubieralne.

Organizowany przez Wydawnictwo Gospodarcze kongres Retail Trends 2023, na którym Aleksandra Przegalińska będzie jednym z gości, odbędzie się 25 maja 2023 r. w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel w Ożarowie Mazowieckim k. Warszawy.

Więcej informacji (w tym pełny program wydarzenia): www.retailtrends.pl

>> Kliknij tutaj, aby zarejestrować się na kongres Retail Trends 2023 <<

 

03.06.2025 / 12:06
StoryEditor
Fit Cake rozwija nowy format – cukiernie hybrydowe. „Koszty znacząco niższe”

Sieć Fit Cake rozwija nowy koncept franczyzy – Fit Cake To Go. To hybrydowy model cukierni, który może być rewolucją pod względem efektywności kosztowej. Czym się wyróżnia ten format cukierni?

Fit Cake To Go – nowy format cukierni stratuje w Pabianicach

W maju swoją działalność rozpoczął pierwszy punkt Fit Cake To Go w Pabianicach. Jest to nowy koncept franczyzowy sieci Fit Cake. Jest to model hybrydowej cukierni. Kuchnia produkcyjna znajduje się w osobnej lokalizacji, a punkt sprzedaży można ulokować w miejscu, gdzie jest wielu klientów.

Na takie rozwiązanie zdecydowali się Sonia i Hubert — lokalni przedsiębiorcy z Pabianic. Ich punkt Fit Cake To Go został uruchomiony w centrum handlowym Tkalnia. 

– Pomysł zrodził się z obserwacji zmieniających się potrzeb konsumentów – mówi Hubert, właściciel z 20-letnim doświadczeniem w gastronomii. – Coraz więcej osób interesuje się dietą keto, szuka bezglutenowych alternatyw. Fit Cake idealnie odpowiada na te oczekiwania – dodaje franczyzobiorca.

– Po wielu tygodniach poszukiwań zdecydowaliśmy się na rozwiązanie, które pozwala zoptymalizować koszty i jednocześnie dotrzeć do szerokiego grona klientów – tłumaczy Sonia. – Tkalnia to najbardziej prestiżowe centrum handlowe w Pabianicach, co daje nam świetne warunki do startu.

Czym wyróżnia się nowy format Fit Cake To Go?

Format To Go okazuje się rewolucyjny pod względem efektywności kosztowej. Zamiast wysokich czynszów za tradycyjne lokale, franczyzobiorcy inwestują w mobilne kontenery, które można sfinansować poprzez leasing ­– podkreśla Rafał Kościuk, właściciel marki Fit Cake.

Podkreśla także, że miesięczne koszty, nawet z ratą leasingową, są znacznie niższe niż w przypadku klasycznej gastronomii. Może się to okazać także niezłym rozwiązaniem dla osób, które dopiero myślą o założeniu własnej firmy. Bowiem zakup kontenera dla hybrydowej cukierni można  sfinansować w ramach dotacji z urzędu pracy. 

Co więcej wymagania sanitarne są też łatwiejsze do spełnienia niż w tradycyjnych lokalach. Samo uruchomienie punktu Fit Cake To Go trwa kilka dni.

W menu Fit Cake To Go znajdują się bezcukrowe ciasta, desery i przekąski idealne na wynos.

Sieć Fit Cake rozszerza się także o nowe cukiernie

Jednak sieć cukierni rozwija także tradycyjny koncept. Tylko 17 maja na mapie Polski pojawiły się trzy nowe placówki Fit Cake. Pierwsza z nich została otwarta w Opolu (Zaodrze),  i jest pierwszą cukiernią tej sieci w stolicy województwa opolskiego. Druga z placówek została uruchomiona w Skórzewie pod Poznaniem. Natomiast trzecia cukiernia rozpoczęła działalność w Gliwicach (Śródmieście), czyli strategicznej lokalizacji w centrum aglomeracji śląskiej. 

Z kolei w czerwcu planowany jest strat placówki w Kielcach, co będzie równoznaczne z wejściem Fit Cake na rynek województwa świętokrzyskiego. 

Wszystkie nowo otwarte lokale oferują pełen asortyment produktów charakterystycznych dla Fit Cake: desery bez cukru, wypieki ketogeniczne, ciasta i przekąski bezglutenowe.

image

Nowa cukiernia Fit Cake została uruchomiona w Skórzewie pod Poznaniem (fot. Fit Cake)

FOTO: Fit Cake

Franczyza Fit Cake – jakie wymagania i wsparcie?

– Nasi franczyzobiorcy wybierają sprawdzony model biznesowy. Oferujemy rozpoznawalną markę i unikalne produkty, ale także kompleksowe wsparcie na każdym etapie rozwoju biznesu. Od pomocy w wyborze lokalizacji, przez szkolenia z obsługi klienta, aż po ciągłe doradztwo operacyjne – zapewnia Rafał Kościuk.

Sieć stawia nowe punkty w miejscowościach, które liczą powyżej 20 tys. mieszkańców. Fit Cake ma także wymagania co do umiejscowienia cukierni. Musi to być lokalizacja z intensywnym ruchem pieszym – najlepiej w okolicach centów handlowych, dużych osiedli lub galerii. Na dodatek witryna cukierni musi być doskonale widoczne od ulicy, aby przyciągać spojrzenia przechodniów.

W przypadku tradycyjnych lokali właściciele marki Fit Cake wymagają, aby lokal miał też odpowiednią powierzchnię. Minimum 30 mkw. dla pracowni z ladą wydawniczą i 70 mkw. dla tych z przestrzenią konsumpcyjną.

Plany ekspansji sieci Fit Cake

Fit Cake to polska sieć cukierni z deserami i przekąskami bez cukru. Powstała w 2016 roku jako mała manufaktura w Białymstoku i obecnie ma już ponad 80 lokali w Polsce oraz punktami m.in. na Malcie, w Hiszpanii, Austrii, Rumunii czy Szwecji.

Właściciele marki Fit Cake w strategii rozwoju przyjął że do 2026 roku uruchomi łącznie 150 nowych lokali. Natomiast do 2030 roku marka zamierza zwiększyć liczbę franczyz do 300. Co dziesiąty punkt nie-cukierni ma zanjdować się poza Polską. 

image

Rafał Kościuk, Fit Cake: nasza oferta franczyzowa jest dostosowana do aktualnych trendów rynkowych

05.06.2025 / 11:08
StoryEditor
Marietta Stefaniak, Cedrob Foods: Dla nas liczy się każdy możliwy punkt dotarcia do konsumenta [WYWIAD]
Marietta Stefaniak, członek zarządu ds. strategii i rozwoju w Cedrob Foods (fot. materiały prasowe)

Branże mięsną dotyka dziś wiele problemów. Są to m.in. ograniczona dostępność surowca, do której potężną cegłę dokłada ptasia grypa, rosnące koszty związane z drogą energią i rosnącymi cenami transportu. A wymagania klientów tylko rosną. O tym jak Cedrob Foods radzi sobie z tymi problemami oraz wymaganiami konsumentów porozmawialiśmy z Mariettą Stefaniak, wiceprezes zarządu ds. strategii i rozwoju.

Z wywiadu dowiesz się o:

  • Jakie kanały dystrybucji są dziś kluczowe dla Cedrob Foods?
  • Czy widzicie Państwo potencjał w e-commerce spożywczym?
  • Jak ceny surowca wpły...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. czerwiec 2025 21:12