13.12.2023 / 10:20
StoryEditor

Czas na debatę o przyszłości branży mięsnej!

Debata  pod patronatem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy ”Czy branża spożywcza wyjdzie z kryzysu silniejsza?” podczas Kongresu Mięsnego & Roślinnych Alternatyw 2023
W 2024 r. prognozowany strony spadek cen surowca może sprzyjać poprawie rentowności branży mięsnej. Wiele wskazuje również na to, że konsumenci będą skłonni wydawać więcej na produkty mięsne, choć zapewne nie zrezygnują z wypracowanych w ostatnich latach strategii oszczędnościowych. Sytuacja zmierza w kierunku pewnej stabilizacji, aczkolwiek wciąż mamy do czynienia z wieloma wyzwaniami – i to m.in. o nich będziemy rozmawiać na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy 2024.

Chociaż są przesłanki, aby na przyszły rok spoglądać z ostrożnym optymizmem, to zarówno przedsiębiorcy, jak i konsumenci nadal zmagają się z wieloma problemami, na czele z rosnącą inflacją. Podczas Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy 2024 będziemy dyskutować o tym, jakie strategie przyjmą firmy wobec zmieniających się trendów rynkowych i niestabilnej sytuacji surowcowej. Pogłowie świń w Polsce systematycznie maleje. Nierozwiązanym problemem pozostaje też afrykański pomór świń (ASF).

W trakcie konferencji zapytamy szefów największych firm mięsnych o to, w jakich obszarach będą szukać nowych potencjałów rozwojowych i innowacji. Czy wciąż widzą oni potencjał do optymalizacji procesów, do zwiększenia wydajności i efektywności?

Według analityków wzrost realnych dochodów krajowych konsumentów powinien sprzyjać w przyszłym roku konsumpcji mięsa, a więc również wydatkom na produkty mięsne. Zaproszeni na kongres eksperci opowiedzą m.in. o tym czy w 2024 r. kontynuowany będzie wzrost przychodów w całym sektorze? Czy jego tempo nie będzie słabsze niż w poprzednich latach?

Przyjrzymy się też danym na temat zakupów oraz konsumpcji mięsa i wędlin. Przypomnijmy, że aktualnie statystyczny Polak zjada rocznie 73,2 kg mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. To więcej niż średnia europejska, która wynosi 67,9 kg. Jak będzie kształtować się spożycie produktów mięsnych w najbliższej przyszłości?

Obecnie aż 89 proc. mieszkańców naszego kraju spożywa mięso częściej niż raz w tygodniu. Gdzie je kupują? Jakie rodzaje mięsa i jego przetworów cieszą się największą popularnością? Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy pokażemy najnowsze dane również na te tematy.

Na Kongresie Mięsnym & Roślinne alternatywy spotykają się menedżerowie zarówno z czołowych firm mięsnych, jak i roślinnych, przedstawiciele handlu, dystrybucji, dostawcy dóbr i usług dla branży, a także naukowcy, eksperci i analitycy rynkowi.

Głównym celem Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy jest dostarczenie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat kondycji rynku, najważniejszych trendów, innowacji i perspektyw branży. Szczególny nacisk kładziemy na metody praktycznego wykorzystania informacji i analiz płynących z badań rynku i zachowań konsumentów. Chcemy podnosić poziom rozeznania biznesowego i wspierać menadżerów w drodze do sukcesu na trudnym rynku mięsa.

Zarejestruj się do 8 stycznia, aby skorzystać z promocyjnej ceny biletu na Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy.

wiadomoscihandlowe.pl
23.12.2025 / 12:28
StoryEditor
Jak Biedronka przygotowuje benefity? Zajrzeliśmy do prezentów dla pracowników [TYLKO U NAS]
Święta w Biedronce. Jak powstają paczki dla 85 tys. pracowników (fot. materiały prasowe)

Jak projektuje się świąteczne benefity w firmie zatrudniającej dziesiątki tysięcy osób i dlaczego nie są one dziełem przypadku? O kulisach tworzenia prezentów, testowania produktów i słuchania głosu pracowników opowiada Katarzyna Chlebuś, starsza menedżerka ds. Programów dla pracowników w Biedronce.

Biedronka w  Polsce zatrudnia ponad 85 tysięcy pracowników. Struktura zatrudnienia w firmie  jest bardzo zróżnicowana zarówno pod względem wieku, narodowości czy doświadczenia zawodowego. Jak sieć odpowiada na potrzeby tak szerokiej i zróżnicowanej grupy pracowników, aby oferta benefitów była dla nich realną wartością, a nie jedynie dodatkiem? Jak w praktyce łączy się potrzeby różnych pokoleń i narodowości?

Różnorodność naszej organizacji to fakt, z którym pracujemy na co dzień. Zatrudniamy przedstawicieli czterech pokoleń, osoby z ponad 40 krajów, a 67 proc. naszych pracowników to rodzice – choć warto dodać, że ten wskaźnik systematycznie się obniża. Jeszcze kilka lat temu przekraczał 70 proc., dziś jest już wyraźnie niższy. To pokazuje, jak dynamicznie zmienia się struktura naszej załogi i jak ważne jest uwzględnianie tych zmian przy projektowaniu benefitów.

Istotnym elementem jest także zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami. Obecnie współpracujemy z ponad dwoma tysiącami takich pracowników, m.in. dzięki projektowi asystentów kas samoobsługowych i utworzeniu specjalnego stanowiska najlepiej dostosowanego do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, choć OzN  były obecne w naszej organizacji także wcześniej. Programy wsparcia i benefity muszą więc uwzględniać bardzo różne sytuacje życiowe i zawodowe. Trzeba jasno powiedzieć, nie da się stworzyć jednego rozwiązania, które w równym stopniu zadowoli wszystkich.

Dlatego kluczowym narzędziem są dla nas badania opinii pracowników. Ten proces prowadzimy systematycznie od ponad 10 lat. Co roku mierzymy poziom satysfakcji, ale też oczekiwania wobec benefitów i programów wsparcia. Z biegiem czasu one się zmieniają – podobnie jak zmienia się nasze życie prywatne i zawodowe oraz profil osób, które dołączają do firmy. Naszym celem jest projektowanie benefitów w sposób możliwie elastyczny, tak aby móc na bieżąco reagować na te potrzeby: modyfikować istniejące rozwiązania, wprowadzać nowe lub rezygnować z tych, które nie przynoszą oczekiwanego efektu.

Dalsza część wywiadu pod zdjęciem

image
Katarzyna Chlebuś, starsza menedżerka ds. Programów dla pracowników w Biedronce
FOTO: materiały prasowe

Raz w roku prowadzimy rozbudowaną ankietę dotyczącą benefitów i programów dla pracowników. Uzupełniają ją krótsze badania po konkretnych działaniach, na przykład po wydaniu paczek świątecznych. Dzięki nim możemy szybko sprawdzić poziom zadowolenia i zebrać bezpośredni feedback. Interesuje nas nie tylko to, jak pracownicy oceniają dane rozwiązanie, ale również jakie zmiany lub nowe elementy proponują.

Przykładem może być właśnie paczka świąteczna. Co roku pytamy pracowników o jej zawartość. W ubiegłym roku wiele osób wskazywało na konkretne urządzenia, jak choćby airfryer. Nie komunikujemy na bieżąco wyników takich pytań, bo chcemy zachować element niespodzianki, ale jeśli widzimy powtarzające się sugestie dotyczące produktów czy całych kategorii, staramy się je uwzględniać. To podejście przekłada się zarówno na rosnący poziom satysfakcji z benefitów, jak i na coraz większe zaangażowanie w same badania.

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22.12.2025 / 13:35
StoryEditor
Biedronka podniesie pensje od 2026 r. i podwoi premie. Ile naprawdę wzrosną płace?
Pracownicy Biedronki (fot. Jmp)

Od 1 stycznia 2026 roku ponad 70 tys. pracowników Biedronki w sklepach i centrach dystrybucyjnych otrzyma wyższe wynagrodzenia. Sieć deklaruje, że na podwyżki przeznaczy 200 mln zł rocznie, a zmiany obejmą zarówno pensje zasadnicze, jak i premie oraz dodatki. Sprawdzamy, ile zarobi sprzedawca, magazynier i kierownik sklepu oraz jak wygląda pełny pakiet świadczeń oferowany przez największą sieć handlową w Polsce.

Podwyżki w Biedronce od stycznia 2026 roku – skala zmian

Biedronka zapowiedziała wzrost wynagrodzeń dla wszystkich pracowników sklepów i centrów dystrybucyjnych od początku ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

28. grudzień 2025 04:13