18.03.2024 / 20:53
StoryEditor

Najważniejsze spotkanie branży mięsnej i sektora roślinnych alternatyw już za nami

Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2024
Ponad 250 uczestników wzięło udział w zorganizowanym przez Wydawnictwo Gospodarcze Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy 2024, prestiżowym spotkaniu przedstawicieli branż mięsnej i roślinnej z reprezentantami handlu, dostawców sprzętu i usług. Uczestnicy mieli możliwość zdobycia najnowszej wiedzy na temat rynku mięsa i produktów plant-based.

Szereg emocjonujących debat i prelekcji, rozmowy biznesowe w kuluarach, wystawa najciekawszych produktów oraz wręczenie nagród w konkursie na Najlepszą Ofertę Mięsno-Wędliniarską 2024 – tak można w skrócie podsumować 8. Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy.

Tegoroczną edycję otworzył Stefan Krajewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim przemówieniu podkreślał on, że w jego resorcie powstanie zespół pracujący nad regulacją nazewnictwa produktów wegetariańskich i wegańskich. Przypomniał, że projekt zakazu używania terminów zarezerwowanych dla mięsa przy określaniu jego roślinnych zamienników przygotowany przez dwutygodniowy rząd Mateusza Morawieckiego wzbudził w branży spożywczej duże kontrowersje. Krajewski nawiązał przy tym do hasła pojawiającego się podczas jednego ze strajków – "wybór, nie zakaz". – Ja za tym, żeby konsument świadomie podejmował decyzje, co chce wybrać, co mu bardziej pasuje – mówił.

Temat nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa powracał jeszcze w trakcie spotkania wielokrotnie. Odniósł się do niego m.in. Igor Sadurski, członek zarządu firmy Bvtcher. – Bardzo się cieszę, że minister zapowiedział powstanie zespołu ds. nazewnictwa produktów, dlatego że między branżą roślinnych alternatyw a branżą mięsną brakuje w tej sprawie dialogu i zrozumienia – zaznaczył.

Wśród najgorętszych tematów tegorocznej edycji konferencji znalazły się również zagadnienia związane z innowacjami, w tym również produktowymi. Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy miał miejsce launch nowej linii produktów High Protein marki Duda produkowanych przez Zakłady Mięsne Silesia. Renata Nowak, główny technolog firmy, mówiła o ogromnym potencjale rynku produktów wysokoproteinowych. Akcentowała, że jest to jedna z najszybciej rosnących kategorii w koszyku FMCG, do niedawna bez oferty opartej na białku zwierzęcym.

O innowacjach mówił także Robert E. Jones, prezes organizacji Cellular Agriculture Europe a jednocześnie wiceprezes firmy Mosa Meat, która w 2013 r. zaprezentowała pierwszego na świecie burgera z wołowiny hodowlanej. Ekspert wskazywał kierunki rozwoju i wyzwania przed jakimi stoi rozwijający się dynamicznie sektor produkcji mięsa hodowanego komórkowo.

W trakcie debat prezesi największych zakładów mięsnych i firm z branży roślinnej, dyrektorzy sieci detalicznych i rynkowi eksperci, rozmawiali o zacieśnianiu współpracy pomiędzy producentami i handlem, budowaniu silnych marek, a także o optymalizowaniu procesów biznesowych w kontekście rosnących kosztów energii, pracy i surowców. W prelekcjach i debatach wzięło udział 24 uznanych ekspertów. Kongres poprowadził redaktor "Widomości Handlowych" Michał Kokoszkiewicz.

Konferencji towarzyszyły targi produktów mięsnych i roślinnych oraz usług przeznaczonych dla tych sektorów. Swoje wyroby zaprezentowały m.in. firmy z Polski, Hiszpanii i Belgii. Specjalnie dla zwiedzających wystawcy przygotowali degustacje i life cooking. Strefa wystawiennicza była również miejscem licznych spotkań i rozmów kuluarowych.

Po części merytorycznej, podczas uroczystej kolacji ogłoszono wyniki konkursu na Najlepszą Ofertę Mięsno-Wędliniarską.

image
Kongres Mięsny i Roślinne Alternatywy 2024
FOTO: fot. Wh
03.12.2025 / 09:06
StoryEditor
Biedronka w Glovo Prime. E-commerce dyskontera rośnie jak na drożdżach
Artykuły świeże to jedne z tych zamawianych przez klientów Biedronki w ramach usługi BIEK najcześciej (fot. materiały prasowe)

Biedronka systematycznie rozwija q-commerce’owy projekt BIEK, prowadzony we współpracy z Glovo. Sieć obejmuje tą usługą kolejne miasta i sklepy. Ile dyskontów Biedronki już realizuje zamówienia składane przez klientów w aplikacji Glovo?

Usługa szybkich dostaw BIEK (skrót od Biedronka Express) wystartowała w 2021 r. Od tego momentu wspólny projekt Biedronki i Glovo nabiera rumieńców.

W ciągu czterech lat ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

11.12.2025 / 17:59
StoryEditor
Biedronka otwiera magazyn przyszłości. Wiemy, jakie technologie w nim wykorzysta
W 2027 r. Biedronka otworzy 18. centrum dystrybucyjne w Polsce (fot. materiały prasowe).

W 2027 r. Biedronka uruchomi 18. centrum dystrybucyjne w Polsce. Ma być ono zlokalizowane w centralnej Polsce - dokładnie w Opocznie w woj. łódzkim. Dyskonter deklaruje, że będzie to magazyn przyszłości. Czy będzie w nim miejsce dla ludzi?

O tym, że Biedronka zamierza uruchomić centrum dystrybucyjne w Opocznie, wiadomo już od pewnego czasu. Pisaliśmy o tym na portalu wiadomoscihandlowe.pl wiosną 2024 r.

Nowe...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14. grudzień 2025 09:46