06.06.2024 / 15:19
StoryEditor

W jakim kierunku zmierzają poszczególne formaty handlowe? Odpowiedź znajdziesz na Retail Trends 2024!

W jakim kierunku zmierzają poszczególne formaty handlowe? Odpowiedź znajdziesz na Retail Trends 2024!
Już 18 czerwca w hotelu DoubleTree by Hilton w Warszawie będziemy rozmawiać o trendach, które zadecydują o przyszłym kształcie handlu detalicznego w Polsce i na świecie. Blok Omnichannel Trends na konferencji Retail Trends 2024 obejmie dyskusją m.in. prognozowane oczekiwania klientów wobec kanałów sprzedaży, nowe kategorie i strategie asortymentowe, oraz kierunki rozwoju i transformacji poszczególnych formatów handlowych.

Blok Omnichannel Trends rozpoczniemy wystąpieniem “State of grocery. Return of shopper polarization” przygotowanym przez Marcina Nowakowskiego, Associate Partner w McKinsey & Company Poland. Ekspert wskaże kluczowe wyzwania stojące przed sektorem spożywczym, związane ze zmianami nastrojów konsumenckich, rosnącą presją na marże, wzrostem rynku “food-to-go” oraz zrównoważonym rozwojem.

Michał Maksymiec, dyrektor ds. współpracy z sieciami handlowymi w CPS GfK, w ramach prezentacji “Dyskonty – gdzie znajduje się granica nasycenia rynku tym formatem?”, przeanalizuje najważniejsze czynniki wpływające na obecną sytuację rynkową, jak również przedstawi prognozy dotyczące dalszego rozwoju dyskontów w Polsce, uwzględniające wskaźniki nasycenia rynku i identyfikację potencjalnych sygnałów zbliżania się do tej granicy.

Podczas debaty “Pogoń za konsumentem. Dokąd idą i czego szukają wszystkie formaty handlowe?” nasi paneliści: Michał Florkiewicz, CEO sieci Duży Ben, Tomasz Wilkoń, wiceprezes zarządu, dyrektor rozwoju w firmie Rabat Detal, i Małgorzata Piekarska, dyrektor marki, konceptów, data, digital, IT w Auchan Retail Polska, będą dyskutować o zagadnieniach związanych z oczekiwaniami klientów wobec kanałów sprzedaży, oraz o tym kto na nie najtrafniej odpowiada.

Rozmowa obejmie m.in. to, w jakim kierunku zmierzają poszczególne formaty, a także na jakie przewagi i wyróżniki stawiają? Postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy nowe koncepty handlowe zbudują większą wartość dla klienta? Wskażemy też najskuteczniejsze strategie rozwoju w handlu detalicznym i hurtowym.

Po debacie Małgorzata Piekarska, dyrektor marki, konceptów, data, digital, IT w Auchan Retail Polska, w trakcie prelekcji “Hipermarkety przyszłości. Jak zmienią się sklepy największego formatu?” podzieli się z uczestnikami konferencji wiedzą o tym, w co inwestują hipermarkety, i jakiego rodzaju innowacje wdrażają, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów oraz zapewnić sklepom największego formatu trwały rozwój na wymagającym rynku.

Natomiast sytuację w obszarze rynku supermarketów przeanalizuje Krzysztof Trojanowski, członek zarządu, dyrektor operacyjny w sieci Stokrotka. Jego prezentacja “Supermarkety – nowy, zwinny i jeszcze bardziej konkurencyjny format handlowy” będzie doskonałym źródłem informacji dla tych wszystkich, którzy chcą poznać perspektywy i kierunki rozwoju sklepów tego formatu w nadchodzących latach.

Dla uczestników bloku tematycznego Omnichannel Trends przygotowaliśmy także FiresideChat “Nowy konsument, nowe kategorie, nowe strategie asortymentowe”, w którym wezmą udział: Jan Słowik, członek zarządu ds. sprzedaży w Lidl Polska, Olga Sprycha, Head of Sales w firmie Levann, i Andrzej Izraelski, dyrektor ds. handlowych, członek zarządu Lewiatan Holding. Eksperci omówią zmiany zachodzące w zachowaniach konsumentów oraz ich wpływ na rynek i strategie sieci handlowych.

23.04.2025 / 16:25
StoryEditor
Zła wiadomość dla producentów drobiu. Hongkong wstrzymuje import z części Polski
Hongkong wstrzymał import mięsa drobiowego z Polski (fot. Shutterstock)

Władze Hongkongu poinformowały o wstrzymaniu importu drobiu z części Polski. Powodem tej decyzji jest coraz większa liczba ognisk zjadliwej grypy ptaków w naszym kraju. Czy za przykładem Hongkongu pójdzie reszta świata?

Producenci drobiu, którzy przez nieco ponad 3,5 roku mogli eksportować swoje wyroby do Hongkongu i uznawali ten rynek za jeden z najbardziej obiecujących, od 23 kwietnia nie mają już takiej możliwości. Zakaz ten dotyczy hodowców z części Wielkopolski. 

16.04.2025 / 11:38
StoryEditor
Uruchomienie operacji centrum logistycznego w 4 tygodnie? DSV i Gourmet Foods pokazują, że to możliwe
DSV – Global Transport and Logistics DSV rozpoczął współpracę z Gourmet Foods (fot. DSV – Global Transport and Logistics)

DSV – Global Transport and Logistics zawarło umowę z Gourmet Foods na realizację kompleksowych usług logistyki kontraktowej oraz dystrybucji. Partnerzy udowodnili, że w świecie logistyki nie ma rzeczy niemożliwych. Operator oraz klient potrzebowali jedynie 4 tygodni, aby dokonać pełnej integracji i rozpocząć operacje.

Gourmet Foods, importer oraz dystrybutor produktów spożywczych premium takich jak herbaty Dilmah, kawy Saquella i syropy Fabbri, zadecydował o zmianie modelu realizacji op...

30. kwiecień 2025 06:46