Spożycie truskawek zanieczyszczonych Salmonellą może być zagrożeniem dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek. Owoce były sprzedawane w sieci Biedronka.
– Obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek – można przeczytać w komunikacie Sanepidu.
GIS dodaje, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Może także prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Salmonella wykryta w truskawach w Biedronce, która zostały sprowadzone z Egiptu
Sanepid podaje, że Salmonella została powterdzona w truskwach mrożonych sprzedawanych w sieci dyskontów Biedronka jako „Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g”. Numer partii produktu to 011/04/25. Producentem mrożonki jest Handsman Food z Rogoźnicy Kolonii, a same owoce pochodzą z Egiptu.