24.04.2024 / 11:49
StoryEditor

Rząd walczy ze shrinkflacją. Sieci handlowe i producenci będą musieli informować klientów o zmniejszaniu opakowań i wagi produktów, za którym nie poszła obniżka cen

Od 1 lipca sklepy we Francji będą musiały informować konsumentów o manipulacjach związanych z wielkością i zawartością opakowań produktów (fot. Shutterstock)
Od 1 lipca sieci handlowe i producenci we Francji będą musieli ostrzegać klientów o przypadkach, gdy zmniejszą zawartość opakowań produktów bez obniżania ich ceny. W ten sposób francuski rząd chce walczyć z tzw. shrinkflacją, która była jednym z pomysłów producentów na walkę z rosnącymi kosztami produkcji i przywrócić zaufanie konsumentów do sektora.

Francuski handel, ale też sektor produkcji czeka rewolucja. Za kilkadziesiąt dni sklepy w tym kraju będą musiały jasno informować konsumentów o sytuacjach, gdy ilość produktu w opakowaniu została zmniejszona, a jednocześnie jego cena pozostała taka sama lub wzrosła. – Wskazanie musi określać zmianę ceny w stosunku do wagi, aby konsument znał rzeczywistą ewolucję cen – wyjaśnił minister gospodarki i finansów Francji, Bruno Le Maire

Od kiedy shrinkflacja ma być jawna?

Komunikat tego typu musi się pojawić na opakowaniu produktu lub na etykiecie, która zostanie dołączona do tego produktu lub umieszczona w jego pobliżu. Przy czym sklepy będą musiały informować o takich przypadkach aż przez dwa miesiące. Obowiązek ten wchodzi w życie 1 lipca br. i będzie miał zastosowanie zarówno do żywności, jak i produktów nieżywnościowych.

Wyjaśnijmy, że w okresie gwałtownej inflacji tzw. shrinkflacja stała się bólem głowy zarówno dla konsumentów, jak i rządów wielu krajów. Gospodarstwa domowe zmagały się w ostatnim czasie z kurczącą się siłą nabywczą w obliczu rosnących cen.

Producenci i sieci handlowe w wielu krajach, w tym w Polsce, chcąc ograniczyć koszty, często uciekali się często do zmniejszenia opakowań produktów lub do zmniejszania ilości produktów, które się w nim znajdowały, przy zachowaniu dotychczasowych cen lub – co również się zdarzało – stosowaniu cen wyższych od dotychczasowych.

Skąd zdecydowana reakcja władz?

Władze Francji ostro skrytykował takie praktyki i wypowiedział im walkę. – Shrinkflacja to zdzierstwo, kładziemy jej kres – stwierdził minister gospodarki i finansów Bruno Le Maire. I dodał: – Chcę odbudować zaufanie konsumentów, a zaufanie idzie w parze z przejrzystością.

W tym kontekście warto przypomnieć, że ceny żywności stały się poważnym problemem politycznym we Francji w zeszłym roku po tym, jak inflacja w jej przypadku osiągnęła rekordowy poziom 16 proc. (co nastąpiło już po rocznych negocjacjach cenowych między dostawcami a detalistami). W reakcji na nią rząd uchwalił ustawę, która miała wywrzeć presję na firmy, aby ograniczyły podwyżki cen.

Próby walki ze shrinkflacją za pomocą nowych regulacji prawnych podejmowane są też przez rząd Niemiec. Walkę ukrytym podwyżkom cen wypowiedziały również władze Węgier.

14.11.2025 / 15:54
StoryEditor
Środki czystości z probiotykami. Katarzyna Cichopek ma nowy biznes z branży FMCG
Katarzyna Cichopek, aktorka, prezenterka i przedsiębiorczyni ma także ponad 25-letnie doświadczenie w mediach. Od 2000 roku jest związana z serialem ”M jak miłość”, a obecnie współprowadzi program śniadaniowy ”halo tu polsat”. Została też sklasyfikowana na 9. miejscu wśród 100 najcenniejszych kobiecych marek osobistych w Polsce, według rankingu magazynu ”Forbes Women” z 2025 roku. Od kilku lat jest ona współwłaścicielką marki YA, która oferuje biżuterię i perfumy dla kobiet.

Katarzyna Cichopek wprowadza na polski rynek markę Harmony – probiotyczne środki czystości stworzone z naukowcami. Rosnące zainteresowanie technologiami mikrobiologicznymi w gospodarstwach domowych sprawia, że na rynku pojawia się nowa linia środków czystości oparta na probiotykach. To kolejny sygnał, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na wpływ detergentów na zdrowie i mikrobiom domu.

Probiotyki w środkach czystości jako element nowego podejścia do higieny

Na polski rynek trafia linia produktów czyszczących oparta na probiotykach, współtworzona przez Kata...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

25.11.2025 / 08:27
StoryEditor
KSeF w branży spożywczej: „To dodatkowe koszty, o których nikt nie mówi” – Przewodnik cz. 3
KSeF w branży spożywczej: ”To dodatkowe koszty, o których nikt nie mówi” – Przewodnik cz. 3 (fot. Canva)

Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur zbliża się wielkimi krokami. Choć wiele dużych firm spożywczych jest już dobrze do niego przygotowanych, to mniejsze podmioty czeka rewolucja. Eksperci ostrzegają przed ukrytymi kosztami i chaosem logistycznym. Ale wskazują również na możliwe korzyści z wdrożenia KSeF.

To jest już jest 3. część naszego cyklu o KSeF. Poprzednie artykuły znajdziesz na końcu tekstu.

W artykule przeczytasz:

  • Kiedy KSeF wchodzi w życie? Terminarz dla bra...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

26. listopad 2025 09:16