04.01.2019 / 13:10
StoryEditor

Inspekcja Sanitarna ostro polemizuje z raportem NIK ws. dodatków do żywności

(fot. Pixabay CC0)
W opublikowanym wczoraj raporcie NIK alarmuje, że brakuje właściwego nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności, oznaczonych różnego rodzaju „E” – konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów czy wzmacniaczy smaku. W odpowiedzi Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację o nadzorze nad substancjami dodatkowymi w żywności, w której zdecydowanie polemizuje z tezami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli.

GIS zwraca na wstępie uwagę, że stosowanie substancji dodatkowych do żywności, jak również znakowanie produktów spożywczych, jest uregulowane na poziomie Unii Europejskiej. Prze...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

13. kwiecień 2024 15:24