Firma Euroser Dairy Group przeprowadziła rebranding marki Goat Farm.
Teraz opakowania kozich serów zyskały elegancką, granatową i spójną dla całej linii kolorystykę. Co więcej, poszczególne rodzaje serów zostały wyróżnione barwnymi paskami u góry opakowania. I tak sery kozie naturalne w plastrach i kawałku wyróżniają się na półce sklepowej błękitną nawigacją, bio - zieloną, wędzony - pomarańczową, a kozi/owczy - turkusową.
Cele rebrandingu i szanse dla detalu
Celem rebrandingu jest zwiększenie atrakcyjności wizualnej produktów, postrzegania jakości i rozpoznawalności marki Goat Farm. Dlatego też nowe opakowania to:
- prosty i przejrzysty wizerunek marki (z młodymi kozą i owcą) w stylu „less is more”
- atrakcyjne opakowanie przyciągające uwagę konsumentów i wzmacniające lojalność wobec marki
- podkreślenie wartości produktów, takich jak: holenderskie pochodzenie produktu, czysta etykieta, informacja o nagrodach (wyróżnienie otrzymane w International Taste Award w Brukseli).
Dzięki tym zmianom, a także innej ekspozycji loga marki opakowania serów marki Goat Farm zyskały przejrzystość i stały się czytelne dla klientów.
A co te zmiany oznaczają dla sklepów? Przede wszystkim zwiększenie sprzedaży, szansę na pozyskanie nowych klientów, zapewnienie stabilności sprzedaży, a ponadto przewagę konkurencyjną.
Zalety serów z mleka koziego
Producent zlecił wykonanie badań na temat makro- i mikroskładników kozich serów. Potwierdziły one, że są one odpowiednie dla alergików i bogate w składniki odżywcze. Na nowych opakowaniach pojawiła się więc informacja o wysokiej zawartości wapnia i białka.
Sery w porównaniu do serów krowich wypadają o wiele korzystniej pod względem zawartości składników odżywczych. Warto też wiedzieć, że sery kozie są też łatwiej trawione przez organizm człowieka w porównaniu do serów krowich ze względu na występowanie w ich mleku większej ilości krótko-i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
I jeszcze jedna wartość: ser Goat Farm jest wytwarzany ze szczególnie łagodnego mleka koziego, które nadaje mu delikatności podobnej do typowej holenderskiej Goudy. Produkty te mają wyjątkowo lekki kozi aromat, a ser z koziego i owczego mleka w plastrach jest nawet delikatnie słodki.
Wszystkie sery Goat Farm wykazują różnorodność zastosowania, dopasowaną do potrzeb najbardziej wymagających konsumentów. I tak plastry sera Goat Farm są idealne do przygotowania zdrowych kanapek lub lunch boxów, podczas gdy kawałek sera Goat Farm stanowi zaskakujący składnik do gotowania lub jako dodatek do wina z winogronami.
Sery marki Goat Farm w nowej odsłonie pojawiły się już w szerokiej dystrybucji.