Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć ten artykuł.

06.05.2024 / 12:27
StoryEditor

Piwo Tyskie będzie produkowane w Niemczech. Właściciel Kompanii Piwowarskiej wprowadza na rynek nową butelkę

Logo marki Tyskie (materiały prasowe)
Od czerwca Asahi Brands Germany GmbH będzie oferować Tyskie Gronie w butelce z długą szyjką o pojemności 0,33 litra. Powstanie ona we współpracy z firmą H.C. Drinks Solutions GmbH, spółką zależną grupy Haus Cramer.

Jak informuje portal meininger.de Tyskie warzone i butelkowane według nowej receptury będzie w browarze Warstein, należącym do Grupy Haus Cramer.

– Nowością w historii naszej firmy jest to, że wspólnie z niemieckim partnerem warzymy Tyskie Gronie. Z niecierpliwością czekamy na nowy rozdział w historii Asahi Brands Germany – mówi Jan Krafka, dyrektor krajowy Asahi Brands Germany

Zdaniem Asahi, w ostatnich latach Tyskie zadomowiło się w Niemczech, zwłaszcza w społecznościach miejskich. W odpowiedzi na ten rozwój producent postanowił wprowadzić na tamtejszy rynek butelkę Tyskie Gronie 0,33 l w sześciopaku, co ma umożliwić zwiększenie dostępności w detalu, a także pozwolić wejść do nowych regionów. Wszystko dzięki standaryzacji.

Taka butelka jest bowiem jednym z najczęściej używanych opakowań w Niemczech. Może być używana przez wielu producentów. Ułatwia to też sortowanie i skraca drogi transportu.

Wprowadzeniu na rynek sześciopaku o pojemności 0,33 litra latem będzie towarzyszyć wielokanałowa kampania medialna obejmująca media cyfrowe, społecznościowe, reklamę outdorową i szeroko zakrojone degustacje.

Właścicielem marki Tyskie jest Kompania Piwowarska należąca do japońskiego Asahi Breweries. W swoim portfolio ma ona też takie marki międzynarodowe jak Pilsner Urquell, Grolsch, Peroni czy Kozel.

23.03.2025 / 09:19
StoryEditor
Rynek stacji paliw w Polsce. Shell i Circle K zmniejszyły liczbę obiektów
Shell (fot. Łukasz Rawa/wiadomoscihandlowe.pl)

To nadal stacje niezależne mają największy udział w polskim rynku stacji paliw, ale ich liczba spada. Słabszy rok zanotowały też koncerny zagraniczne, część z nich zmniejszyła liczbę stacji.

Raport Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego pokazuje, że liczba stacji niezależnych konsekwentnie maleje. Dla placówek funkcjonujących samodzielnie pod własnym szyl...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

17.03.2025 / 10:05
StoryEditor
Stokrotka pomiędzy Lidlem a Biedronką. Czego supermarkety nauczyły się od dyskontów? Jak wyglądają wyzwania dla formatu na 2025 r.? [WYWIAD]
Na zdj. sklep sieci Stokrotka w Katowicach (fot. Anna Gawlik/Shutterstock)

Mirosław Wawryszczuk, członek zarządu oraz dyrektor sprzedaży i marketingu sieci Stokrotka podkreśla w wywiadzie z portalem wiadomoscihandlowe.pl, że branża handlowa znalazła się w sytuacji, w której zarówno dyskonty, jak i supermarkety coraz bardziej się do siebie upodabniają. - Zoptymalizowaliśmy asortyment – zmniejszając jego szerokość, co pozwoliło na ograniczenie kosztów magazynowania i uproszczenie procesów operacyjnych. Dodatkowo supermarkety coraz bardziej stawiają na marki własne. Z kolei dyskonty wprowadzają więcej znanych brandów, akcji in-out, co także sprawia, że formaty coraz bardziej się do siebie zbliżają.

image
Mirosław Wawryszczuk, członek zarządu, dyrektor sprzedaży i marketingu, Stokrotka (fot. mat. prasowe)
...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27. marzec 2025 21:41