12.01.2024 / 13:04
StoryEditor

Branża mięsna apeluje do MRiRW. Kolejny rozdział sporu w sprawie nazewnictwa produktów roślinnych

Nazewnictwo zamienników produktów mięsnych budzi kontrowersje (fot. Pixabay.com)
Trzynaście organizacji i związków branżowych z branży mięsnej podpisało się pod listem do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, w którym wskazują, że "produkty pochodzenia roślinnego, imitujące produkty mięsne, są prezentowane jako substytuty oryginalnego produktu, przez co mogą wprowadzać konsumentów w błąd".

Według branży mięsnej zarzut, że nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego może wprowadzać konsumentów w błąd potwierdzają, jakie w 2018 r. przeprowadził francuski instytut A...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04.02.2025 / 15:50
StoryEditor
Uwaga! Jedzenie precli z Lidla może okazać się bolesne. GIS przestrzega konsumentów, żeby tego nie robili
Lidl wycofuje ze sprzedaży solone miniprecle w czekoladzie marki Alpen Fest Style, których jedzenie może być dla konsumentów niebezpieczne (fot. Shutterstock)

Lidl wycofuje ze sprzedaży dwa warianty precli w czekoladzie dostępnych w sklepach sieci. Chodzi o produkty marki Alpen Fest Style, produkowane przez firmę cukierniczą Felföldi Édességgyártó z siedzibą w węgierskim Debreczynie. Skąd ten ruch?

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl dobrowolnym wycofaniu z rynku produktu marki Alpen Fest Style. Chodzi o solone min...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

02.02.2025 / 08:58
StoryEditor
Polacy zmieniają swoje kulinarne preferencje. Restauracje z jaką kuchnią są najchętniej wybierane przez klientów?
Polacy zmieniają swoje kulinarne preferencje. Restauracje z jaką kuchnią są najchętniej wybierane przez klientów? (fot. Shutterstock)

Z przeprowadzonej przez Proxi.cloud analizy zachowań 1,4 mln konsumentów w prawie 1,9 tys. restauracji typu fast food w Polsce wynika, że rok 2024 nie był łaskawy dla pizzerii. Ruch w tych lokalach zmniejszył się o 3,6 proc. rok do roku. W tym samym czasie lokale serwujące kanapki i dania z kurczaka odnotowały wzrost ruchu o 4,2 proc.

Mateusz Chołuj, współautor raportu z firmy Proxi.cloud, wyjaśnia, że zmiana ta może wynikać z większej różnorodności dań i cen w lokalach oferujących kanapki oraz dania z kurcza...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

12. luty 2025 21:27