26.08.2022 / 12:02
StoryEditor

Polski startup wegański Pleneat zyskał wsparcie Carrefoura i fundusze na rozwój

Założyciele Planeat Martyna Polak i Andy Staniek (mat. prasowe)
Polski startup Planeat, produkujący według własnych receptur roślinne zamienniki mięsa, pozyskał 1,1 mln zł na rozwój od aniołów biznesu. Wcześniej Planeat pozyskało grant od Fundacji Carrefour, a od czerwca produkty firmy są dostępne w wybranych sklepach tej sieci. Pozyskane środki startup przeznaczy na zwiększenie mocy produkcyjnych oraz poszerzenie sieci dystrybucji.

Planeat, znane wcześniej jako Nielone, to polski startup foodtech, który produkuje roślinne zamienniki mięsa na bazie białka soi oraz białka grochu. Firma oferuje przede wszys...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

wiadomoscihandlowe.pl
19.12.2025 / 10:47
StoryEditor
Inspekcja alarmuje! Masowe błędy w znakowaniu mięsa i wędlin w sklepach całej Polsce

Najnowsze kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) pokazują skalę problemu na polskim rynku spożywczym. Uchybienia wykryto we wszystkich skontrolowanych kategoriach produktów – od mięsa czerwonego, przez wędliny, aż po sery. Najczęściej konsumenci byli wprowadzani w błąd przez nieprawidłowe oznakowanie, fałszywe informacje o pochodzeniu oraz niezgodny skład produktów.

Nie to, co na etykiecie, nie to, co w koszyku. I jak tu robić zakupy?

Eksperci Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdzili jakość mięsa czerwonego, ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.12.2025 / 00:38
StoryEditor
Nowa tabletka wywróci do góry nogami sklepy, przemysł spożywczy i fast foody
(fot. Shutterstock)

Mniej głodu, mniejsze porcje i zupełnie inne zakupy. Leki GLP-1, które pomagają schudnąć bez drastycznych diet, zaczynają zmieniać nie tylko sylwetki milionów Amerykanów, ale też ofertę sklepów i restauracji. Producenci żywności już szykują nowe produkty „pod użytkowników tabletek na odchudzanie”, a z półek mogą stopniowo znikać najbardziej kaloryczne przekąski. To jedna z największych cichych rewolucji konsumenckich ostatnich lat – i właśnie się rozpędza.

Tabletka, która zmieni jaką żywność kupujemy i co jemy

Zatwierdzenie przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) pierwszej tabletki GLP-1 hamującej apetyt może ok...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27. grudzień 2025 00:42