Masło pozostaje jednym z najczęściej komentowanych produktów w kontekście świątecznych zakupów. Jak podkreśla Weronika Szymańska-Wrzos, starsza analityczka Sektora Food and Agro w Banku BNP Paribas, sytuacja podażowa jest obecnie stabilna. – We wrześniu b.r. krajowi producenci wyprodukowali 22,9 tys. ton. Jest to 2 proc. mniej niż w sierpniu, ale aż 21 proc. więcej niż we wrześniu 2024 – wskazuje ekspertka.
Jednocześnie produkcja w całym okresie od stycznia do września była wyższa "o 8 proc. względem okresu analogicznego w 2024 roku", a w ostatnich czterech miesiącach "przewyższała wolumeny z lat poprzednich, średnio o 18 proc. rok do roku". To ważne w kontekście sezonowego wzrostu popytu. Jak zaznacza analityczka, wraz ze świątecznym wzrostem popytu w ostatnim kwartale roku produkcja zazwyczaj utrzymuje tendencję wzrostową.


