29.09.2023 / 12:45
StoryEditorProdukty spożywcze często są przydatne do spożycia nawet 6 miesięcy po terminie. Warto rozróżniać oznaczenia
(fot. Andrey Mihaylov/shutterstock)
Każdego roku w Europie, tylko z powodu niezrozumienia dat ważności, wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności. By to zmienić, wystarczy wykorzystać własne zmysły - wzrok, zapach czy smak. Tylko… dlaczego jedynie 20 proc. Polaków decyduje się na spróbowanie produktu, którego termin przydatności do spożycia minął? Z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności Too Good To Go rzuca nowe światło na nawyki Polaków i przypomina, że jedzenie jest “Często Dobre Dłużej”.
W Polsce aż 64 proc. dorosłych nie rozróżnia oznaczeń “należy spożyć do” oraz “najlepiej spożyć przed”. Różnica jest znacząca, ponieważ w drugim przypadku produkty są… “Częs...