Alternatywne źródła białka zyskują na znaczeniu. Jednak mąka ze świerszczy wciąż budzi kontrowersje
Na początku stycznia KE wydała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży w krajach Wspólnoty produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Choć produkcja żywności z owadów budzi wśród Europejczyków kontrowersje, to na świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich, jest to częsta praktyka.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
6 komentarzy
-
01.03.2023
Trzymajcie się z dala od takich rzeczy bo nikt nie przeprowadził długoterminowych badań i nie wiadomo co się człowiekowi może stać jak będzie się robakami zajadał. Za 20 lat powiedzą sorry, nie wiedzieliśmy, że to powoduje to czy tamto. Pewien Japończyk wymyślił mięso z kału ludzkiego. Podobno doskonałe. Jedlibyście?
Jak ktoś chce brać udział w eksperymentach to jego sprawa oczywiście, ale wywieranie presji na konsumentów albo wywoływanie w ludziach poczucia wstydu bo planeta ginie, bo kurom ciasno, bo krowy to czy tamo, to jakiś absurd. -
23.02.2023
Psychole
-
20.02.2023
No właśnie. W dodatku jak mąka z robali będzie połowę tańsza od prawdziwej mąki to każdy chętnie upiecze ciasto robalowe albo zrobi kluchy.
W Azji i Afryce co prawda nie jedzą robali dlatego, że są zdrowe, tylko dlatego, że to jest często jedyne co mają do jedzenia. No ale my możemy poudawać, że jest inaczej.
W Afryce niektórzy myją też głowy pod strumieniem moczu prosto spod krowiego ogona. Podobno bardzo zdrowe dla włosów. Mam nadzieję, że i ten cenny zwyczaj w końcu dotrze do nas.
A tak serio to pamiętajmy, że nasze geny, a geny Afrykańczyków czy Azjatów to zupełnie co innego. Nie jesteśmy przystosowani genetycznie do ich sposobu żywienia. Ani nie mamy takiej potrzeby bo to ich są miliardy, a nie nas. Także nie dajmy się zwariować, choć na pewno nie zabraknie wariatów oszołomionych pozytywnie smakiem kiełbasy, czekolady czy mąki z robala.
Nie tknę tego do końca życia i będę omijał szerokim łukiem, choćby za darmo dawali. A jak się nie da inaczej to zmienię kraj na normalny. -
20.02.2023
W Azji i Afryce jedzą owady i jest to normalne. A u nas kto nie chce niech nie je owadów ale jak kg wołowiny będzie kosztował 200PLN a kg nięsa oawdów 20 i będzie to smaczne mięso to wielu zmieni zdanie.
-
20.02.2023
Mąka jest ze zboża. Z owadów może być najwyżej proszek. Niemoralne mącenie ludziom w głowach.
-
19.02.2023
Każda marka, która doda to do swoich produktów zostanie przeze mnie zbojkotowana. Liczę, że więcej osób tak postąpi. Tylko tak możemy się przed tym bronić