19.02.2023/14:35

Alternatywne źródła białka zyskują na znaczeniu. Jednak mąka ze świerszczy wciąż budzi kontrowersje

Na początku stycznia KE wydała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży w krajach Wspólnoty produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Choć produkcja żywności z owadów budzi wśród Europejczyków kontrowersje, to na świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich, jest to częsta praktyka.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

6 komentarzy

  • żal 01.03.2023

    Trzymajcie się z dala od takich rzeczy bo nikt nie przeprowadził długoterminowych badań i nie wiadomo co się człowiekowi może stać jak będzie się robakami zajadał. Za 20 lat powiedzą sorry, nie wiedzieliśmy, że to powoduje to czy tamto. Pewien Japończyk wymyślił mięso z kału ludzkiego. Podobno doskonałe. Jedlibyście?

    Jak ktoś chce brać udział w eksperymentach to jego sprawa oczywiście, ale wywieranie presji na konsumentów albo wywoływanie w ludziach poczucia wstydu bo planeta ginie, bo kurom ciasno, bo krowy to czy tamo, to jakiś absurd.

  • Rena 23.02.2023

    Psychole

  • Nickt 20.02.2023

    No właśnie. W dodatku jak mąka z robali będzie połowę tańsza od prawdziwej mąki to każdy chętnie upiecze ciasto robalowe albo zrobi kluchy.

    W Azji i Afryce co prawda nie jedzą robali dlatego, że są zdrowe, tylko dlatego, że to jest często jedyne co mają do jedzenia. No ale my możemy poudawać, że jest inaczej.

    W Afryce niektórzy myją też głowy pod strumieniem moczu prosto spod krowiego ogona. Podobno bardzo zdrowe dla włosów. Mam nadzieję, że i ten cenny zwyczaj w końcu dotrze do nas.

    A tak serio to pamiętajmy, że nasze geny, a geny Afrykańczyków czy Azjatów to zupełnie co innego. Nie jesteśmy przystosowani genetycznie do ich sposobu żywienia. Ani nie mamy takiej potrzeby bo to ich są miliardy, a nie nas. Także nie dajmy się zwariować, choć na pewno nie zabraknie wariatów oszołomionych pozytywnie smakiem kiełbasy, czekolady czy mąki z robala.

    Nie tknę tego do końca życia i będę omijał szerokim łukiem, choćby za darmo dawali. A jak się nie da inaczej to zmienię kraj na normalny.

  • Frania 20.02.2023

    W Azji i Afryce jedzą owady i jest to normalne. A u nas kto nie chce niech nie je owadów ale jak kg wołowiny będzie kosztował 200PLN a kg nięsa oawdów 20 i będzie to smaczne mięso to wielu zmieni zdanie.

  • DR 20.02.2023

    Mąka jest ze zboża. Z owadów może być najwyżej proszek. Niemoralne mącenie ludziom w głowach.

  • olo 19.02.2023

    Każda marka, która doda to do swoich produktów zostanie przeze mnie zbojkotowana. Liczę, że więcej osób tak postąpi. Tylko tak możemy się przed tym bronić

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także