Carrefour i Uniwersytet San Pablo utworzą jednostkę badawczą ds. żywności i żywienia
Carrefour i Uniwersytet San Pablo podpisały porozumienie w sprawie utworzenia jednostki badawczej „Carrefour Chair of Food and Nutrition”, która będzie dostarczać informacji naukowych na temat trendów konsumenckich w zakresie diety i zaleceń żywieniowych. Celem jest wypracowanie zdrowego modelu dietetycznego.
Carrefour realizuje w ten sposób kolejne zadanie w ramach misji pn. Food Transition for all (Lepsze jedzenie dla wszystkich). Firma będzie wspierać badania dotyczące żywności i żywienia. Celem jest poznawanie trendów i nawyków konsumenckich oraz promowanie zdrowej diety.
Porozumienie ze strony uniwersytetu podpisał dziekan Antonio Calvo, a ze strony hiszpańskiego oddziału Carrefoura szef sprzedaży żywności Jorge Ybarra.
Nowa jednostka badawcza ma stać się forum dla profesjonalnej debaty specjalistów z różnych dziedzin. Organizowane będą różne projekty szkoleniowe, konferencje naukowe, kursy, sympozja i spotkania eksperckie. Publikowane będą dokumenty i wyniki badań z zakresu żywności i żywienia.
1