09.10.2018 / 09:12
StoryEditor

Carrefour wdraża system IBM Food Trust. Rusza rewolucja blockchain w globalnym łańcuchu dostaw żywności

(mat. prasowe IBM)
Po 18 miesiącach testów amerykański gigant technologiczny IBM uruchomił swój ekosystem do śledzenia łańcucha dostaw żywności Food Trust. Jednym z pierwszych jego użytkowników jest Carrefour. Francuski detalista rozpoczyna testy systemu we własnych sklepach, a do 2022 r. planuje wdrożenie technologii blockchain do całej swojej globalnej sieci. To konkretna inicjatywa w ramach programu Act For Food.

Ekosystem IBM Food Trust to działający w chmurze danych mechanizm śledzenia drogi, jaką pokonuje żywność w łańcuchu dostaw. System wykorzystuje technologię blockchain, dzięki kt...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

Konrad Kaszuba
17.12.2025 / 17:46
StoryEditor
Adam Imielski, Kraft Heinz: Zainwestowaliśmy w Polsce 100 mln dolarów w 5 lat [WYWIAD]
Adam Imielski, Kraft: Heinz: Zainwestowaliśmy w Polsce 100 mln dolarów w 5 lat (fot. materiały prasowe)

Adam Imielski, dyrektor zarządzający Kraft Heinz w Polsce, opowiada o transformacji giganta oraz roli, jaką w jego strategii odgrywa nasz kraj. Mówi o walce marek producenckich z markami własnymi oraz o tym, dlaczego sukcesu w branży FMCG nie da się dziś osiągnąć z pominięciem dyskontów. Zdradza też, jak widzi przyszłość rynku detalicznego w Polsce i jakim rodzajom sklepów daje szanse na wzrosty.

Z tego artykułu dowiesz się: 

  • Co oznacza podział koncernu Kraft Heinz na dwa odrębne podmioty? 
  • Jaką rolę pełni Polska w globalnej strategii firmy Kraft Heinz? 
  • Ile z tego, co produkuje zakład w Pudliszkach trafia na eksport? 
  • Jakie produkty marki Heinz przeznaczone na rynki Europy Zachodniej powstają w zakładzie w Pudliszkach?
  • Jak zmienia się obraz handlu detalicznego w Polsce?
  • Czy dyskonty pokazały już maksimum swoich możliwości?
  • Dlaczego percepcja cenowa dyskontów jest wypaczona?
  • Czy hipermarkety to format, który ma szanse utrzymać się na rynku?
  • Jak zmieniają się zwyczaje zakupowe Polaków?
  • Czy udział zakupów robionych na promocji będzie w Polsce rósł?

Na początku września zarząd koncernu Kraft Heinz zatwierdził podział firmy na dwie odrębne spółki. Co ta decyzja oznacza w praktyce? 

Ogłosiliśmy właśnie kolejne kroki na drodze naszej transformacji, przedstawiając plan podziału Kraft Heinz na dwa wiodące w branży, odrębne podmioty, funkcjonujące obecnie pod roboczymi nazwami: Global Taste Elevation Co. oraz North American Grocery Co.  Dzięki temu każda z firm będzie lepiej przygotowana do pełnego wykorzystania swojego potencjału jako niezależna spółka. 

Czyli nazwy tych spółek nie są docelowe?

Tak, ich ostateczne nazwy zostaną ustalone w późniejszym terminie.

Czy ten podział przełoży się na działalność firmy w Polsce? 

Finalizacja transakcji nastąpi w drugiej połowie 2026 roku. Do tego momentu Kraft Heinz będzie prowadzić działalność operacyjną bez zmian – dotyczy to również naszej działalności w Polsce. 

Jaka jest rola Polski i całego regionu CEE w globalnej strategii Kraft Heinz?

W globalnej strategii naszej grupy Polska zalicza się do krajów o dużym potencjale wzrostu. Realizujemy więc liczne inwestycje i planujemy kolejne. Nasz kraj jest też ważny w kontekście zaplecza produkcyjnego, bo 50 proc. wolumenu produkcyjnego fabryki w Pudliszkach trafia do krajów Europy Zachodniej

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 85% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

12.12.2025 / 13:41
StoryEditor
Podatek tłuszczowy uderzy w branżę mięsną i portfele konsumentów. Sektor krytykuje propozycję Lewicy
Polski rynek mięsa jest sceną, na której nie brakuje wydarzeń przyciągających uwagę opinii publicznej w kraju i za granicą. Mniej lub bardziej poważne afery i skandale są tu chlebem powszednim (fot. Łukasz Rawa/wiadomoscihandlowe.pl)

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP ostro krytykuje tzw. podatek tłuszczowy, którego wprowadzenie proponuje Lewica. Lobbyści branży przekonują, że nowa danina będzie ciosem zarówno dla producentów mięsa i przetworów, jak i dla konsumentów.

SRW wskazuje na rosnące obciążenia branży mięsnej

"Ile jeszcze obciążeń jest w stanie udźwignąć polska branża mięsna? W przyszłym roku sektor będzie musiał zmierzyć się m....

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

23. grudzień 2025 20:55