02.02.2017/11:18

Ceny żywności na świecie coraz wyższe

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w styczniu do 173,8 pkt. wobec 170,2 pkt. w grudniu (+2,1% m/m). Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: cukru (+9,9% m/m), zbóż (+3,4% m/m), oleju roślinnego (+1,8%) oraz produktów mlecznych (+0,2% m/m). W przeciwnym kierunku oddziaływał spadek cen mięsa (-0,1% m/m). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności zwiększyły się w styczniu o 16,4% wobec wzrostu o 11,0% w grudniu.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.