27.09.2016/10:20
Czas na wegetariańskich rzeźników
Ponad 450 mln euro wydali w 2015 roku Niemcy na produkty wegańskie i wegetariańskie. Śladem niemieckich przetwórców podążają Polacy – podaje „Puls Biznesu”.
Niemcy są jedną z kolebek bezmięsnego trendu wśród przetwórców mięsa. Bezmięsne linie uruchomiły tu duże mięsne zakłady przetwórcze. W berlińskiej dzielnicy Kreuzberg powstał sklep, który wygląda jak typowy sklep masarski – na wystawie jest kiełbasa, a w środku białe kafelki i waga retro. W środku są produkty, które pachną i smakują jak mięso, ale mięsem nie są. Podobne „eksperymenty” można też spotkać w Szwajcarii.
Jak pisze „Puls Biznesu” polscy producenci, m. in. ZM Silesia, również przyglądają się segmentowi bezmięsnych produktów.
0 komentarzy
Najnowsze z serwisu
6