19.09.2013/11:00

Czekolada może podrożeć

Producenci czekolady stanęli pod ścianą, surowce podrożały, a konsumenci muszą liczyć się z podwyżkami – podaje „Puls Biznesu”.

Duży popyt podniósł ceny masła kakaowego w niektórych krajach do ponad 7000 dol. za tonę z 4000 dol. tylko w ciągu pół roku. Średnia cena, podawana przez giełdę holenderską wzrosła do 4250 euro z 2600 euro. Wyższe ceny obowiązują i polskich producentów. Dariusz Orłowski, prezes Wawelu, twierdzi, że można spodziewać się więc korekt cen u wielu producentów, bo masło kakaowe to około 20 proc. kosztów produkcji czekolady.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.