Etno Cafe stawia na ekologię
Sieć kawiarni Etno Cafe wdraża ekosystem kawowy, który pozwoli zminimalizować ilość odpadów towarzyszących obróbce ziarna kawowego. To pierwsze takie rozwiązanie w Polsce.
Etno Cafe sprowadza zielone ziarno, które wypala we własnej palarni, a następnie dystrybuuje w swoich kawiarniach. Kawa jest dostępna w formie ziarnistej w opakowaniach oraz – po maceracji we własnym browarze kawowym – w postaci Cold Brew Coffee. Firma już wdrożyła rozwiązania zmierzające do minimalizacji odpadów powstałych w trakcie tego procesu. Planuje także ponowne ich wykorzystanie, co będzie ostatnim etapem proekologicznego projektu.
Poza tym Etno Cafe wprowadza do kawiarni ekologiczny papier, biodegradowalne opakowania i 15% zniżki dla klientów, którzy zamówią kawę we własnym kubku. Sieć zapowiada, że będzie promować wśród klientów pomysł używania opakowań wielokrotnego użytku.
W 17 kawiarniach pojawią się wkrótce kawy z kołnierzami z ekologicznego papieru Crush tworzonego przy użyciu odpadów z produkcji artykułów ekologicznych. Firma wprowadza też testowane od tygodni biodegradowalne opakowania na sałatki i ciasta wykonane z wytłoków z trzciny cukrowej oraz rPETu, tworzywa, które powstało z przetworzonych plastikowych butelek. Całość jest owijana jest papierem z mieloną skórką z kiwi.
17