Europejczycy jedzą żywność wolną od pestycydów
Najnowszy monitoring pokazuje, że żywność w Europie w dalszym ciągu pozostaje wolna od pestycydów lub zawiera ich dawki nie przekraczające dopuszczalnych prawem wartości – informuje europejski Komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
Jak wynika z najnowszego, corocznego raportu Europejskiej Komisji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), ponad 96 proc. poddanych analizie próbek żywności zawierało ślady pestycydy mieszczące się w ramach dopuszczalnych norm. Z tego ok. 51 proc. było w ogóle wolnych od dających się zmierzyć ilości tych związków chemicznych.
– Tak jak w poprzednich latach, nasz raport potwierdza wysoki poziom zgodności z normami produktów spożywczych, znajdujących się na półkach sklepów w Unii Europejskiej. Jak co roku, skontrolowaliśmy tysiące produktów, by sprawdzić przestrzeganie przepisów w tym zakresie. To nasz obowiązek wobec obywateli Unii Europejskiej, którym gwarantujemy, że europejski łańcuch dostaw żywności pozostaje najlepiej regulowany i kontrolowany w skali globalnej. Bardzo poważnie podchodzimy do naszego zadania, aby go stale ulepszać – powiedział Vytenis Andriukaitis, Komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
Dla zainteresowanych szczegółami konsumentów EFSA przygotowała interaktywne narzędzie graficzne, które pozwala przeglądać wyniki analizy z wyszczególnieniem krajów lub grup produktowych.