20.05.2016/12:09

Globalne koncerny spożywcze eliminują tłuszcze trans

Grupa największych światowych producentów żywności i napojów podjęła działania, aby do końca 2018 r. niemal całkowicie wyeliminować ze swoich receptur produkowane przemysłowo kwasy tłuszczowe trans (TFA) .

Grupa producentów, znana jako International Food&Beverage Alliance (IFBA) To światowa pierwsza liga: Coca-Cola Company, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, Kellogg, Mars, McDonald's, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo i Unilever. Dzięki postępowi technologicznemu w poszczególnych firmach, obecnie możliwe stało się zminimalizowanie wykorzystania przemysłowo uzyskiwanych FTA w produkcji żywności i napojów. Członkowie sojuszu podpisali porozumienie, w myśl którego zamierzają zredukować ich wykorzystanie poniżej poziomu znaczącego dla zdrowia, czyli poniżej 1 grama kwasów tłuszczowych trans na 100 gram produktu.

Firmy będą dobrowolnie zmieniać receptury w ten sposób, aby eliminować częściowo utwardzane tłuszcze, które są głównym źródłem tłuszczów trans w przetwarzanej żywności, a w zamian zwiększać wykorzystanie zdrowszych, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Klienci będą mogli znaleźć informacje o zawartości tłuszczów trans na opakowaniach produktów.

Światowa Organizacja Zdrowia zachęca do podobnych działań wszystkie kraje członkowskie, a nowa inicjatywa członków IFBA spełnia te rekomendacje. Jak podkreślił sekretarz generalny IFBA, Rocco Renaldi: Zmniejszenie zużycia przemysłowych tłuszczów trans do poziomu dietetycznie nieistotnego jest jednym z priorytetów polityki zdrowego żywienia. W ciągu następnych dwóch i pół lat chcemy w skali globalnej osiągnąć te poziomy. Jesteśmy też gotowi wspierać w tym zakresie inne firmy z branży.

Źródło: Food&Beverage Industry News

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.