Jak ekonomia współpracy zmieni polski rynek spożywczy i handlowy?
Ekonomia współpracy to znacznie więcej niż serwisy typu UBER, Blablacar, Airbnb, Kickstarter, PolakPotrafi.pl, TakeTask czy Khan Academy. Jest to fundamentalna zmiana modeli organizacyjnych i dystrybucyjnych, idąca w kierunku rozproszonych sieci połączonych ze sobą jednostek i społeczności, co umożliwia radykalne zwiększenie efektywności wykorzystywanych zasobów.
Właśnie opublikowano raport „Ekonomia współpracy w Polsce 2016”, porządkujący i analizujący zjawisko ekonomii współpracy (Collaborative Economy) w kontekście pierwszego w Polsce szczegółowego badania użytkowników przygotowanego przez społeczność ekonomiawspolpracy.pl. Patronat merytoryczny nad raportem objęły ABR SESTA, Deloitte i Sieć Sensownego Biznesu.
Dzięki rozbudowanemu badaniu przeprowadzonemu na próbie 1406 osób przez instytut badania rynku ABR SESTA, można zyskać głęboki wgląd w środowisko użytkowników ekonomii współpracy w Polsce, ich doświadczenia, postawy oraz motywacje. Aż 92% polskich użytkowników internetu zetknęło się już z usługami ekonomii współpracy, a 43% z niech skorzystało.
Sam termin „ekonomia współpracy” jest już znany 18% polskich internautów. W ciągu najbliższego roku można spodziewać się co najmniej 53% więcej przypadków skorzystania z usług ekonomii współpracy. Badanie ukazuje również wiele ważnych wniosków dotyczących zaufania oraz symboli statusu obalając częste stereotypy np. o tzw. millenialsach.
Opublikowany raport opisuje m.in. to w jaki sposób ekonomia współpracy funkcjonuje w sektorze handlu i dystrybucji, branży spożywczej i gastronomicznej. Autorzy zastanawiają się także jak będą się zmieniać wspomniane branże pod wpływem zjawiska collaborative economy w Polsce.
Czytelnicy portalu wiadomoscihandlowe.pl mogą zamówić raport z 10-procentowym rabatem. Kliknij na link i zamów raport: Ekonomia współpracy w Polsce 2016
8