22.01.2020/19:22

Kolejny zakład mleczarski jest w stanie likwidacji

Jedna z najstarszych firm z Wodzisławia - Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska - jest w stanie likwidacji. Poszukiwani są chętni do zakupu zakładu.

Zakład Skupu i Przetwórstwa Mleka w Wodzisławiu – Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska działa od 1903 r. Spółdzielnia produkowała od wielu lat tradycyjne wyroby, obecnie jest w stanie likwidacji, decyzja zapadła pod koniec grudnia podczas spotkania Rady Nadzorczej.

Poszukiwani są zainteresowani kupnem zakładu. W mleczarni nadal odbywa się produkcja i skup mleka od dostawców. Jędrzejowska Spółdzielnia ma problem z przebiciem się na rynku. Za tradycyjne produkty konsument musi zapłacić trochę więcej niż za te wytwarzane masowo. Niestety konsumenci nadal patrzą na cenę produktów i sięgają po tańsze.

Koszty produkcji w takim zakładzie, gdzie wiele prac wykonuje się ręcznie są wyższe, więc trudniej konkurować z gigantami. W Spółdzielni pracują 44 osoby.

To niestety już kolejna spółdzielnia mleczarska, którą przerasta i wygryza olbrzymia konkurencja. A szkoda, bo tradycyjnych, lokalnych zakładów mleczarskich na rynku jest coraz mniej.

oprac. dkol na podst. echodnia.eu

Dodaj komentarz

1 komentarz

  • anetamatador@gmail.com 03.01.2021

    Rolnik ma jedno wyjście. Pogonić to dziadostwo szybkiej produkcji bezwartościowej jakościowo i chorobowo dla konsumenta. Każdy rolnik winien mieć swoją licencje na produkcje w małych gospodarstwach które jest udowodnione ze produkują najwyższej jakości zywiec,warzywa i owoce ekologiczne niż producenci wielkich koncernów. Powinni mieć swoje polskie sklepy tylko z ich żywnością sprzedawane w kraju i za granica. Polska żywność ekologiczna powinna mieć licencje jakościowa i standard „nie szybkiej produkcji rozwoju żywca, warzyw i owoców” tylko naturalnym wzrostem. Powinna być reklamowana żywność małych gospodarstw w kraju i za granica jako żywność o wiele większej jakości i witamin, minerałów niż uboga żywność wielkich producentów. Kupców i klientów na zdrowa normalnie produkowana żywność jest coraz więcej.
    Ludzie zaczęli wykorzystywać swoje małe ogrody by mieć naturalnie wzrastające owoce i warzywa.

    Globalny pęd za pieniądzem nie tylko zabija małe gospodarstwa ale także każdego konsumenta, gdyż coraz bardziej produkuje się bezwartościowa żywność wpływająca negatywnie na rozwój dzieci i dorosłych. Ludzie którzy się opamiętali nie chcą wielkich koncernów często zmuszających do kupna przez tania szybko produkująca i nie zdrowa żywność.

    Te cechy dobrej żywności można jeszcze zastosować na Polskich ziemiach bo nie są strute tak bardzo jak na Zachodzie i w produkcji ich żywności często modyfikowanej.

    Jeżeli zlikwiduje się małe gospodarstwa domowe to nam konsumentom i naszym dzieciom trzeba o wiele krócej żyć z powodu zatrucia gleby i szybkiej produkcji bezwartościowego żywca, roślinności, mleka, owoców etc Wielkie koncerny nie chcą się napracować wiec produkują szybko, bezwartościowo i małej jakosci żywność z normami trujących pescystydow, modyfikowania i bezsmakowo.

    Polska jesli się nie obudzi to czeka ja to co w Niemczech, Anglii, Francji Hiszpanii Belgii, Holandii.
    Te kraje maja tak popsuta żywność jakościowo i struta przez modyfikacje ziemie i plony ze wiele koncernów z tych krajów podjęło decyzje produkcji w kolonialnych państwach w Afryce Ameryce Indiach etc by tam jeszcze zarobić nawet gdy to jest krótkotrwały czas.
    Polska zaczęła podlegać pod ich struktury i nacisk na rolników drobnych gospodarstw różnymi szantażami gdyż odwrotnie żywność i zywiec produkowany przez naszych rolników jest jakościowo ekologicznie o wiele bardziej wartościowy niż wielkich koncernów.
    Klient zachodni który kupuje żywność nie ma tak wielkiej świadomości co się dzieje na rynku rolniczym o szybkiej produkcji i co spożywa w swoim domu łącznie z dziećmi. Wiedza to koncerny i wykorzystują niewiedzę konsumenta to dla celów bogacenia się, niszcząc ziemie matkę nas wszystkich, nasze przyszłe pokolenie. Wiec Ministerstwo Rolnictwa i Politycy zadbajcie o licencje dla małych gospodarstw naturalnie produkująca żywność bo w nie długim czasie konsumenci będą kupować i poszukiwać zdrowa żywność a ceny na ich pobyt wzrosną i coraz bardziej konsumenci są oświeceni i zachwycani jakością, smakiem naturalna produkcja ich dziadków niż obecnych patrzących tylko na korzyść finansowa wielkich koncernów szybkiej produkcji,
    Rolniku drobnych gospodarstw nie daj się zniszczyć zadbaj o licencje wysoko produkowana jakości żywność której jesteś jej producentem. Nie daj się kopać politykom urzędnikom normom europejskim ale napisz i reklamuj jak oni zniszczyli i niszczą swoje kraje przez szybka produkcje i modyfikowanie. Zachowaj naturalne ziarno bo za worek naturalnego zboża kukurydzy etc płaci sie10000tys dolarow wus

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.